Θυσία τα Θεία στην πολιτική ορθότητα

Ομολογία Τσιάρα για τη βλασφημία, που δεν μπήκε τελικά ποτέ στους ΚώδικεςΣτον βωμό της «πολιτικής ορθότητας», όπως υπαγορεύεται από μια δήθεν προοδευτική Αριστερά, θυσίασε τελικά η κυβέρνηση την επαναφορά, μέσω Ποινικών Κωδίκων, του αδικήματος της βλασφημίας και της καθύβρισης των θείων. Για άλλη μία φορά αποδείχθηκε άτολμη και χωρίς την πυγμή που απαιτούν οι καιροί και η χώρα, κάνοντας πολλούς ψηφοφόρους της να διερωτώνται ανοιχτά «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης με την επαναφορά του αδικήματος της βλασφημίας ήταν να προστατέψει τα δικαιώματα «όλων των ανθρώπων και των κατατρεγμένων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο». Ομολόγησε δε ότι η διάταξη δεν θα ενταχθεί τελικώς στο νομοσχέδιο, λόγω των αντιδράσεων, αφού, όπως δήλωσε, «πρόθεσή μας είναι να ενώσουμε τους Ελληνες και όχι να τους διχάσουμε».

Πάντως, οι νέοι Ποινικοί Κώδικες έκρυβαν μια… τορπίλη μεγάλης ισχύος και συγκεκριμένα τη διάταξη για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών από το αδίκημα της απιστίας, η οποία δέχθηκε τη σφοδρή κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της «σκληρής γραμμής» που έχει υιοθετήσει από την αρχή το κόμμα, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «κάνει χατίρι στους τραπεζίτες». Μάλιστα, ο εισηγητής Σπύρος Λάππας κατήγγειλε ότι η Ν.Δ. χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη δήθεν διευκόλυνση των τραπεζικών στελεχών για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς, όπως σημείωσε σε αυστηρό τόνο, το ζήτημα έχει ρυθμιστεί με νόμο του 2017, που όριζε ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι δεν υπέχουν ποινική ευθύνη για αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις οφειλών.

Η διάταξη βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Φώφη Γεννηματά να καταγγέλλει ότι ενέχει σοβαρά ζητήματα νομικά, ενδεχομένως και συνταγματικά, ενημερώνοντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. κατέθεσε δική του τροπολογία, με την οποία επιδιώκει την αποτροπή του ακαταδίωκτου για τα τραπεζικά στελέχη. Ο Κώστας Τσιάρας, πάντως, όχι μόνο δεν απέσυρε το ακαταδίωκτο για την κακουργηματική απιστία, αλλά το διεύρυνε, καταθέτοντας νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία προσφέρεται ασυλία στα στελέχη όχι μόνο των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και όλων των εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε και τροπολογία με την οποία αυστηροποιούνται οι ποινές για τους βιαστές και τους διακινητές μεταναστών. Ακόμα, με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται, στο πλαίσιο εκδίκασης πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, η αξιοποίηση μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις.

Να σημειωθεί ότι o ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, αφενός, για την ασυλία στους τραπεζίτες και, αφετέρου, για τη δυνατότητα αποδέσμευσης χρημάτων μέχρι εννέα μήνες -και δυνατότητα παράτασης για άλλους εννιεά- στις περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τελικά, η επίμαχη ρύθμιση για τα τραπεζικά στελέχη υπερψηφίστηκε από 154 βουλευτές, ενώ 95 βουλευτές είπαν «όχι» (σε σύνολο 249 ψηφισάντων). Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες έγιναν δεκτοί επί της αρχής τους με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ελληνικής Λύσης. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα