Ενοποιούνται οι Φίλιπποι

Με το ξήλωμα της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας αρχίζει το μεγάλο έργο αναμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρουΤο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, του τελευταίου μνημείου της Ελλάδας το οποίο εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, πρόκειται να ενοποιηθεί και να αναμορφωθεί. Η φημισμένη πόλη του βασιλιά της Μακεδονίας, η οποία το 55 μ.Χ. ευλογήθηκε πρώτη σε όλη την Ευρώπη να ακούσει από τον Απόστολο Παύλο το ευαγγελικό μήνυμα, ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια νέα φάση. Είναι, δε, η πρώτη φορά μετά τις ανασκαφικές εργασίες που ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή που η φημισμένη πόλη των Φιλίππων είναι έτοιμη να δεχτεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα της.

Από τη δεκαετία του 1930, όταν ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας, η μοναδική αυτή οδική αρτηρία που συνέδεε τις δύο πόλεις διερχόταν μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, καθημερινά, δεκάδες επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, με τους διερχόμενους οδηγούς και επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα, έστω και από ψηλά, να θαυμάζουν τα ερείπια των παλαιοχριστιανικών ναών και μέρος της αρχαίας αγοράς.

Σήμερα, με την κατάργηση του οδικού δικτύου επιτυγχάνεται η πλήρης ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Το πρώτο στάδιο αυτής της αναμορφώσεως έγινε ήδη στην αρχή της εβδομάδας με την έναρξη των εργασιών απομακρύνσεως του ασφαλτοτάπητος της παλαιάς εθνικής οδού σε μήκος περίπου 600 μέτρων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, προβλέπεται να ανασκαφεί και το αρχαίο οδικό δίκτυο ανάμεσα στα μνημεία ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα. Επιπλέον, θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη, θα δημιουργηθεί νέα είσοδος στα δυτικά του χώρου και θα αποκατασταθεί το ανατολικό τμήμα της οχυρώσεως.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα