Καθυστερήσεις για… γέλια από Άδωνι!

Με αστεία επιχειρήματα θέλει να αναβάλει τη συζήτηση στο ΣτΕ κατά της φωτογραφικής διάταξης του νόμου που «έδιωξε» τη Θάνου από την Επιτροπή ΑνταγωνισμούΑπό τη
Μαρία Παναγιώτου

Mε δικαιολογίες που θα έκαναν και τον πιο αδαή να μειδιάσει, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσπαθεί να αναβάλει τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχουν ασκήσει από τον Αύγουστο η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου και η πρώην αντιπρόεδρος Αννα Νάκου και η οποία είχε προσδιοριστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε πως οι κυρίες Θάνου και Νάκου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της φωτογραφικής διάταξης του ν. 4623/2019 με την οποία θεσπίστηκε ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ, βάσει της οποίας κηρύχθηκαν έκπτωτες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η οποία παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής και της ελληνικής νομοθεσίας.

Τα επιχειρήματα που… αναδύθηκαν από τη δημιουργική φαντασία του κ. Γεωργιάδη, προκειμένου να μη συνεδριάσει το ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι πως η νομική υπηρεσία του υπουργείου έχει… φόρτο εργασίας (!), αλλά και πως εκκρεμεί ακόμη η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019.1 (βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ), άρα δεν δύναται να καταθέσει τις απόψεις του για τη συζήτηση της υπόθεσης!

Και επειδή οι δικαιολογίες του κ. Γεωργιάδη είναι παραπάνω από αφελείς, αρχίζει κανείς, προφανώς, να υποθέτει κάποιου είδους μεθόδευση. Και είναι αφελείς γιατί αφενός το υπουργείο είχε στη διάθεσή του τρεισήμισι μήνες για να ετοιμάσει τις θέσεις του, τις οποίες έτσι κι αλλιώς είχε καταθέσει και στη συζήτηση αναστολής στα τέλη Αυγούστου, αλλά και γιατί η προθεσμία για την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας λήγει τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία.

Και είναι επίσης αφελείς γιατί τα έκπτωτα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκτός από Ενωσιακό Δίκαιο, επικαλούνται και λόγους παραβίασης και του Συντάγματος αλλά και παραβίαση του πρωτογενούς Ενωσιακού Δικαίου και της πάγιας νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εντελώς συμπτωματικά (!), μάλιστα, την ίδια μέρα που κατέθεσε το υπουργείο το σχετικό αίτημα, δηλαδή στις 11 Νοεμβρίου, κατέθεσε και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός αίτημα αναβολής, με το επιχείρημα πως έχει την πρόθεση να ασκήσει παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου. Ούτε εκείνος προλάβαινε, όπως φαίνεται, να δράσει μέσα στους τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τον διορισμό του.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως, εάν γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής, τότε θα υπάρξει και η δυνατότατα επιλογής των μελών της σύνθεσης που θα δικάσει (σ.σ.: στην Ολομέλεια του ΣτΕ μετέχουν οι 25 από τους 60 συμβούλους), καθώς οι συνθέσεις έχουν ήδη επιλεγεί από την πρόεδρο και άρα είναι γνωστά τα πρόσωπα των δικαστών που θα συμμετάσχουν στις επόμενες συνεδριάσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα