Καταστρεπτική η απώλεια μυϊκής μάζας

H συρρίκνωση του ιστού που επέρχεται συν τω χρόνω στους μεσήλικες αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικόΝέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων δείχνει ότι η μείωση της μυϊκής μάζας στους μεσήλικες αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικού εμφράγματος ή εγκεφαλικού, ιδίως στους άνδρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διατήρηση της μυϊκής μάζας στους υγιείς ανθρώπους που βρίσκονται στη μέση ηλικία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κίνδυνος αυτός είναι περίπου τετραπλάσιος για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι Έλληνες επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health» μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας 1.019 άτομα άνω των 45 ετών, χωρίς προηγούμενα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της μελέτης Attica που αφορά τον γενικό πληθυσμό στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Στο χρονικό αυτό διάστημα 272 άτομα (το 27%) είχαν καρδιαγγειακά επεισόδια – θανατηφόρα και μη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η απώλεια μυϊκής μάζας αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ανθρώπους με υπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο, η νέα μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος αφορά και τους υγιείς μεσήλικες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την περισσότερη μυϊκή μάζα είχαν 81% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με εκείνα που είχαν μικρότερη μάζα.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως είναι σημαντική η διατήρηση της μυϊκής μάζας για την καρδιαγγειακή υγεία μετά τα 45, ιδίως στους άνδρες. Στη μελέτη συμμετείχαν ο δρ Στέφανος Τυροβολάς του ιατρικού κέντρου Parc Sanitari Sant Joan de Déu της Βαρκελόνης και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η Εκάβη Γεωργουσοπούλου από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Τούσουλης (διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο), ο καθηγητής Χρήστος Πίτσαβος (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) και η γιατρός Χριστίνα Χρυσοχόου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν η μισή μάζα του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από σκελετική μυϊκή μάζα, ο όγκος της οποίας μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ήδη από τα 35 έτη, με ρυθμό τουλάχιστον 3% ανά δεκαετία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα