Πετρέλαιο: Επίδομα θέρμανσης (φέτος) από 64 έως 350 ευρώ!

Αναρτήθηκε χθες το ΦΕΚ. Θα διατεθούν συνολικά 68.000.000. Αιτήσεις έως τις 20 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά οι κλιματικές ζώνεςΕπίδομα θέρμανσης από 64 έως 350 ευρώ θα δοθεί φέτος, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Το επίδομα που θα δοθεί ανέρχεται συνολικά σε 68.000.000 ευρώ και για να το λάβουν τα νοικοκυριά θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet έως τις 20 Δεκεμβρίου. Οι σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να γίνουν από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα:

• Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 16 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

• Το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ (που είναι και το ανώτατο πλαφόν), ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Το ποσό της επιδότησης αυξάνεται και, από περίπου 15% πέρυσι, φέτος θα ανέρχεται ακόμη και στο 50% του κόστους για την αγορά πετρελαίου από τα νοικοκυριά. Η βασική αλλαγή στην επιδότηση είναι η εξής: Το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης παραμένει στο 0,16 ευρώ, αλλά για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Ετσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό δικαιούνταν πέρυσι επιδότηση για την αγορά 500 λίτρων πετρελαίου, δηλαδή συνολικό επίδομα 80 ευρώ. Με το σημερινό καθεστώς, αν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης συνολικής αξίας έως 160 ευρώ, τότε θα λάβει το σύνολο του επιδόματος, δηλαδή 80 ευρώ. Ετσι, για αυτή την ποσότητα θα επιδοτηθεί το κόστος αγοράς κατά 50 ευρώ.

• Το επίδομα αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί. Για νοικοκυριά με ένα παιδί το επίδομα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και φθάνει τα 275 ευρώ, με δύο παιδιά κυμαίνεται από 77 έως 300 ευρώ, με τρία παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά από 90 έως 350 ευρώ.

• Οι γεωγραφικές ζώνες σπάνε σε ορεινές και μη ορεινές. Οσοι δικαιούχοι κατοικούν σε ορεινούς δήμους που ανήκουν στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας θα λάβουν πρόσθετο επίδομα, ενώ όσοι κατοικούν σε ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους μη ορεινούς θα λάβουν επίδομα υψηλότερο κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.

Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή σε μονογονεϊκή οικογένεια.

Ολόκληρα τα ποσά του επιδόματος που αντιστοιχούν στην περίοδο από 15/10/2019 έως 30/4/2020 θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 31/12/2019, εφόσον αυτοί έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις έως τις 20/12/2019 και έχουν προμηθευτεί τις προαπαιτούμενες ποσότητες έως τις 31/12/2019.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα