«Αξιον εστί» στο Μέγαρο Μουσικής

Οι Αλκίνοος Ιωαννίδης και Δημήτρης Λιγνάδης συμπράττουν με την Καμεράτα και τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου στο έργο «σταθμός»Ένα έργο «σταθμός» για την ελληνική μουσική και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, το «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, θα ερμηνεύσουν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου (8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», 210-7282333), οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο βαρύτονος Τάκης Χριστογιαννόπουλος και ο Δημήτρης Λιγνάδης (αφηγητής), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. 

Συμμετέχουν η Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό τη διεύθυνση των Μιχάλη Οικονόμου και Αθανασίας Κυριακίδου, η Χορωδία «Μελωδοί» υπό τον Γιώργο Ζιάκα και η λαϊκή ορχήστρα της μουσικής σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις» της Σύρου υπό τον Αρίστο Βαμβακούση.

Άρβο Περτ

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν η «Τέταρτη Συμφωνία» («Los Angeles») του Εσθονού Αρβο Περτ, έργο το οποίο ερμηνεύτηκε σε πανελλήνια πρώτη το 2013 από τους μουσικούς της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τον κ. Πέτρου. Στο δεύτερο μέρος, το λαϊκό ορατόριο «Το άξιον εστί».

Αρρηκτα συνδεδεμένο με τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ελλάδος, το «Αξιον εστί» του Ελύτη αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. «Το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Από τη γένεση «αυτού του κόσμου του μικρού, του μεγάλου» έως την προφητική ενόραση των δεινών που επισώρευσε επάνω μας η επταετία. Τρία είναι τα βασικά του μέρη: Η Γένεσις, τα Πάθη και το Δοξαστικόν (Αξιον εστί).

Ως προς την εσωτερική του διάρθρωση υπάρχουν επίσης τρία διαφορετικά στοιχεία: η Αφήγηση, ο Υμνος και το Χορικό. Για το πρώτο ο ποιητής χρησιμοποιεί τον πεζό λόγο. Για το δεύτερο τον ελεύθερο και για το τρίτο τον μετρικό στίχο (…) Ετσι, στη δική μου δουλειά χρησιμοποίησα αντίστοιχα: τον αναγνώστη, που διαβάζει το κείμενο, τον ψάλτη για τους Υμνους και τον λαϊκό τραγουδιστή για τα Χορικά.

Αλλά τρία επίσης βασικά στοιχεία ολοκληρώνουν τη μουσική δομή του έργου: η μεικτή χορωδία, η ορχήστρα και τα λαϊκά όργανα. Με το “Αξιον εστί” προσπάθησα να διευρύνω τους ορίζοντες της έντεχνης λαϊκής μουσικής» έχει επισημάνει ο συνθέτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα