Βαριά πρόστιμα στα αυθαίρετα

Τι προβλέπει η τελική ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή
Τελευταία ευκαιρία για νομιμοποίηση έως τον Ιούνιο
Ποια χαράτσια θα πληρώσουν όσοι καθυστερήσουν. «Βουνό» τα απαραίτητα έγγραφα

Η Θέση μας: ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Όσοι διαθέτουν αυθαίρετο και δεν το έχουν τακτοποιήσει καλό θα ήταν να το κάνουν εντός των επόμενων επτά μηνών, γιατί μετά θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα πρόστιμα θα είναι αυξημένα κατά 20%-40% σε σχέση με σήμερα, ενώ θα υπάρξει επιβάρυνση και για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Αυτοί που θα πρέπει οπωσδήποτε να σπεύσουν είναι οι ιδιοκτήτες κτιρίων με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, καθώς δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για να τα τακτοποιήσουν.

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η τακτοποίηση των αυθαιρέτων με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ από την 1η Ιουλίου διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή, θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2025, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

Εξαίρεση αποτελούν τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, για τα οποία δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση, καθιστώντας την 30ή Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Η διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα νομοσχέδια είναι ότι η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου θα είναι η τακτοποίηση και η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Για να διευκολυνθεί η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.λπ.), καθιερώνεται και ηλεκτρονική ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Για αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών διακρίνονται δύο περιπτώσεις: 1) Ιδιοχρησία της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που χρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή. 2) Οταν γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστου χώρου στον οποίον βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης (θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα