Στο χέρι το κοινωνικό μέρισμα

Ο Σταϊκούρας προανήγγειλε αλλαγές σε ηλεκτρονικές δαπάνες και αποδείξεις. Τι θα γίνει με τις μειώσεις φόρων και τον ΕΝΦΙΑ

Παροχή σε χρήμα και όχι φοροελάφρυνση (όπως ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες) θα είναι το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί φέτος, ενώ -για την ώρα- δεν προβάλλεται η θεσμοθέτησή του ως μέτρου μόνιμου χαρακτήρα.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρωινή εκπομπή, στο τηλεοπτικό κανάλι Open. Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται στην παρούσα φάση είναι τα εξής:

1 Διανομή ποσού ίσου με το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης σε όσους το λαμβάνουν έως σήμερα, σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, καθώς και επιχορήγηση 30.000.000-40.000.000 προς τα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση ως αντιστάθμισμα του κόστους που έχουν επωμιστεί οι τοπικές κοινωνίες.

2 Διανομή ποσού σε όσους λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, στους μακροχρόνια ανέργους και προς τα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση.

3 Διανομή επιδόματος σε όλους όσοι έχουν εισόδημα έως 3.000 ευρώ, σε μακροχρόνια ανέργους, στους κατοίκους νησιών που έχουν επωμιστεί την προσφυγική κρίση, και μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά ένα μικρό ποσοστό.

4 Συνδυασμός επιδότησης προς τα νησιά για την προσφυγική κρίση, διανομή ποσού στα πλέον χαμηλά εισοδήματα, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα και επίσης μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση για το επίδομα θέρμανσης και μετά το τέλος του 2019. Οπως εξήγησε, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Τόνισε πως η κυβέρνηση αύξησε το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης κατά 10.000.000. ευρώ, ενώ χορηγείται φέτος και όχι το επόμενο έτος «σε αντιδιαστολή με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διαγραφή οφειλών για όσους χρωστούν έως 10 ευρώ (αφορά 536.000 ΑΦΜ), αλλά και ότι θα υπάρχει ειδική μεταχείριση της διατροφής κατά τη συλλογή των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση μείωσής του κατά περίπου 10%, που προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η άσκηση επί των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. «Για την ώρα έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τώρα 22%. Εχουμε υποσχεθεί προεκλογικά 30%. Εκτιμούμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Τον Μάιο του 2020 θα έχουμε εικόνα για το πόσο θα μειώσουμε περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας

Για τη 13η σύνταξη αναφέρθηκε στα 800.000.000 ευρώ που έχουν διατεθεί φέτος και τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθεί ως μόνιμο μέτρο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις φόρων τα επόμενα χρόνια, αν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021, και πρόσθεσε: «Η δεύτερη δόση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών προς τις επιχειρήσεις θέλουμε να συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».