Από 775 έως 2.501 € οι νέες συντάξεις

Ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε το νέο Ασφαλιστικό για τους επαγγελματίες. Η επιλογή για 6+1 επίπεδα ασφάλισης!

Συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, που αναμένεται να ισχύσει από το επόμενο έτος για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

Οι ανακοινώσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έγιναν σε... πρωινή τηλεοπτική εκπομπή (!) από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση (φωτό)! Όπως εξήγησε (με τη βοήθεια πινάκων που είχε ετοιμάσει για καλύτερη κατανόηση), από το 2020 εισάγεται ένα νέο, τελείως διαφορετικό σύστημα υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, με 6+1 επίπεδα ασφάλισης που θα μπορεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος!

Το μενού επιλογών προβλέπει την εισαγωγική εισφορά 126 ευρώ (για τα πρώτα 5 έτη απασχόλησης) και στη συνέχεια κατώτερη στα 210 και ανώτερη στα 566 ευρώ τον μήνα.

Σταθερές εισφορές

Οι νέες εισφορές, μάλιστα, προβλέπουν και σταθερό ύψος ασφαλίστρων υγείας στα 66 ευρώ! Ας δούμε τι προβλέπει το... απλούστερο και ευνοϊκότερο σύστημα υπολογισμού εισφορών για τους μη μισθωτούς (μαζί με τη βοήθεια του σχετικού πίνακα):

• Θεσπίζονται 7 επίπεδα εισφορών από 93 ευρώ (μόνο για τους νέους και για 5 χρόνια) μέχρι 566 ευρώ.

• Στο βασικό -μηνιαίο- ασφάλιστρο προστίθενται oι εισφορές υγείας (σε χρήμα και σε είδος), που ξεκινούν από 33 ευρώ (για τους νέους ασφαλισμένους και για τα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισης) και ανεβαίνουν στο 1ο επίπεδο 55 ευρώ (50 ευρώ εισφορές για παροχές υγείας σε είδος συν 5 ευρώ σε χρήμα) και, από το 2ο επίπεδο έως και το 6ο επίπεδο, στα 66 ευρώ (60 για παροχές σε είδος και 6 ευρώ για παροχές σε χρήμα). Ετσι προκύπτει το σύνολο εισφορών ανά επιλεγμένο επίπεδο.

Οι περίπου 1.500.000 μη μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Βρούτσης, να επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να εντάσσονται. Οπως είπε, πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, όπου για ίδιες παροχές - υπηρεσίες υγείας οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν πλέον ίδιες εισφορές.

Σύμφωνα και με πηγές του ΕΦΚΑ, οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι θα μπορούν κάθε χρόνο να επιλέγουν έως δύο μεγαλύτερες ή, αντίστοιχα, έως δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ενιαίου φορέα στα τέλη κάθε χρόνου και θα ισχύει για το αμέσως επόμενο έτος.Το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται με τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς.

Αναλυτικά, οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές διαμορφώνονται ως εξής: 1ο επίπεδο 775 ευρώ, 2ο επίπεδο 930 ευρώ, 3ο επίπεδο 1.180 ευρώ τον μήνα, 4ο επίπεδο 1.485 ευρώ, 5ο επίπεδο 1.845 ευρώ και 6ο επίπεδο 2.501 ευρώ τον μήνα.