Αθώες οι στατίνες για απώλεια μνήμης

Νέα έρευνα έδειξε ότι το φάρμακο για τη μείωση της χοληστερίνης δεν προκαλεί έκπτωση των γνωστικών λειτουργιώνAν και μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι η χρήση στατινών συνδέεται με απώλεια μνήμης και γνωστική έκπτωση, νέα έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Ερευνας Garvan και του Κέντρου για την Υγιή Γήρανση του Εγκεφάλου στο Σίδνεϊ, επιβεβαιώνει ότι δεν βρέθηκε καμία διαφορά στη γνωστική έκπτωση και τη μνήμη ηλικιωμένων που ελάμβαναν και σε αυτούς που δεν ελάμβαναν στατίνες. 

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», έδειξε, σε ένα δείγμα 1.000 ηλικιωμένων που παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια, ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ στατινών και γνωστικής έκπτωσης και απώλειας μνήμης.

«Κάναμε την πιο κατανοητή ανάλυση για τις γνωστικές ικανότητες σε ηλικιωμένους χρήστες στατινών και δεν βρήκαμε καμία ένδειξη ότι οι στατίνες που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσουν γνωστική έκπτωση» είπε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, καθηγήτρια Κάθριν Σαμαράς, επικεφαλής στο Εργαστήριο Κλινικής Παχυσαρκίας, Διατροφής και Βιολογίας του Λιπώδους Ιστού στο Ινστιτούτο Garvan και ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο St Vincent του Σίδνεϊ.

Οι στατίνες είναι μεταξύ των πιο συνταφογραφημένων φαρμάκων που χορηγούνται με ασφάλεια από το 1990 για την αντιμετώπιση καρδιακών νόσων ή της υψηλής χοληστερόλης, με στόχο τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιακών επεισοδίων. Παρ’ όλα αυτά, μεμονωμένα περιστατικά γνωστικής έκπτωσης σε χρήστες στατινών είχαν προκαλέσει ανησυχία στους λήπτες του φαρμάκου.

Πάνω από τα μισά άτομα που θα έπρεπε να ακολουθούν μια θεραπεία με στατίνες την αποφεύγουν λόγω αυτής της ανησυχίας, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Οι συντάκτες της μελέτης εκτίμησαν τις αλλαγές στον εγκέφαλο 1.037 ηλικιωμένων με εύρος ηλικίας από 70 έως 90 έτη, παρατηρώντας τη λειτουργία του σε πέντε διαφορετικές περιοχές που συνδέονται με τις γνωστικές ικανότητες και χρησιμοποιώντας 13 διαφορετικές εξετάσεις και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε περίοδο έξι ετών. Οι 395 από αυτούς δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση στατινών, ενώ οι 642 ελάμβαναν αυτή την αγωγή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα