Φορολογικό με αλλαγές στο «παρά ένα»

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή. Διορθώσεις για περιστασιακά απασχολουμένους και όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματαΜε ορισμένες αλλαγές της τελευταίας στιγμής κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι προχώρησε σε μια διόρθωση σε σχέση με το αφορολόγητο όριο το οποίο δικαιούνται όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, μεταξύ των οποίων είναι -στη μεγάλη πλειονότητά τους- οι περιστασιακά απασχολούμενοι.

Με βάση τα ισχύοντα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όσοι και όσες έχουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ τον χρόνο (ή το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ) φορολογούνται με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών (με έκπτωση φόρου η οποία οδηγεί στο αφορολόγητο όριο). Στο νομοσχέδιο, το οποίο επρόκειτο αργά χθες το βράδυ να κατατεθεί στη Βουλή, αναμενόταν μια διόρθωση επί του κειμένου που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναιρούσε αυτή τη δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, με την αλλαγή που αναμενόταν να γίνει οι φορολογούμενοι αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Θα εξαιρούνται από αυτό το πλαίσιο μόνο όσοι έχουν εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή από ενοίκια.

Ρυθμίσεις

Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019. Η καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Η καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για το 2018).

Επιπλέον, αναπροσαρμόζονται οι μειώσεις από τον φόρο εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τη βρεφική προστασία και αποκαθίστανται διαπιστωμένες ανισότητες σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, και η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα