Ποινές «χάδι» για το σκάνδαλο Energa

Ελεύθερος ο Φλώρος, αθώος κρίθηκε ο Μηλιώνης

Με ποινές «χάδι» σφράγισε η Δικαιοσύνη την πολύκροτη υπόθεση της Energa-Hellas Power, επιφυλάσσοντας στον πρωταγωνιστή του αποκαλούμενου σκανδάλου Αριστείδη Φλώρο πενταετή φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ έκρινε αθώο το πρώην επιχειρηματικό alter ego του Βασίλη Μηλιώνη.

Η αυλαία της δίκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπεσε χθες, με την έδρα να αποφαίνεται πως οι εμπλεκόμενοι δικαιούνται αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς τα συνολικά 72.000.000 ευρώ, που κατά την απόφαση αποτελούν το ποσό που υπεξαίρεσαν οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειες Energa-Hellas Power, έχουν επιστραφεί, αφού υπερκαλύπτονται από τα 88.000.000 ευρώ από λογαριασμούς των κατηγορουμένων που δεσμεύτηκαν και βρίσκονται εδώ και χρόνια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συγκεκριμένα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αριστείδη Φλώρο (που ήταν ήδη εκτός φυλακής από τον περασμένο Ιούλιο) για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και υπεξαίρεση, αναγνωρίζοντάς του τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας, του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τα ελαφρυντικά σε συνδυασμό μετά την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας τον περασμένο Ιούλιο είχαν ως αποτέλεσμα η ποινή του να πέσει από τα 21 στα πέντε έτη, ενώ το δικαστήριο του χορήγησε τριετή αναστολή. Μάλιστα η έδρα απάλλαξε τον επιχειρηματία για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, καθώς αναγνώρισε οφειλή της Energa μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους.

Ένοχοι κρίθηκαν ακόμη πέντε κατηγορούμενοι, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές από ένα έως δύο έτη με αναστολή, ενώ αθώους έκρινε το δικαστήριο τους Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο (πατέρας του Αρη Φλώρου), Νίκο Δεκόλη, Κωνσταντίνο Κωνστάντο και Βασίλη Δημήτρακα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το βούλευμα που παρέπεμψε τους κατηγορουμένους στο εδώλιο το ποσό της υπεξαίρεσης των δύο εταιριών άγγιζε τα 236.000.000 ευρώ.

«Η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά τη λογική στην υπόθεση Φλώρου» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων του Βασίλης Χειρδάρης, ενώ ο συνήγορος του Βασίλη Μηλιώνη Μανώλης Τρούλης τόνισε πως οι δικαστές «φώτισαν την αλήθεια, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας».