«Ασπίδα» και για ενηλίκους τα εμβόλια

Ποιοί πρέπει να θωρακίζονται κατά της ηπατίτιδας, του ιού ανθρώπινων θηλωμάτων, του πνευμονιόκοκκου, της ανεμοβλογιάς κ.ά.Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενηλίκους. Οι γονείς σε καμία περίπτωση ασφαλώς δεν πρέπει να αμελούν τα εμβόλια των παιδιών και οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, καθώς λειτουργούν σαν ασπίδα για την υγεία τους, όμως ανάλογη προσοχή πρέπει να δείχνουν και οι ενήλικοι. 

Γι’ αυτούς υπάρχει σειρά απαραίτητων εμβολίων, ωστόσο αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να τα κάνουν. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη ανήκουν άνθρωποι άνω των 60 ετών, ενήλικοι με χρόνια νοσήματα, πνευμονοπάθειες, άσθμα, καρδιοπάθειες, όσοι εμφανίζουν δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα, έγκυοι, μεταμοσχευμένοι, άτομα με δείκτη μάζας σώματος >40 kg/m2 ή που έχουν επαφή με βρέφη, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικοί, αστυνομικοί σχολών και άλλοι κλειστοί πληθυσμοί, εργαζόμενοι σε χώρους υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων, κτηνίατροι κ.ά.

• Οι ενήλικοι πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Α, αν εργάζονται σε τομείς υγείας, ασχολούνται με πειραματόζωα, επεξεργασία και διακίνηση τροφίμων, καθαριότητα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή αν ανήκουν σε κλειστούς πληθυσμούς.

• Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β πρέπει να το κάνουν οι επαγγελματίες υγείας, άτομα που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με πάσχοντες ή που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον νοσούντες, ομοφυλόφιλοι, νεφροπαθείς, όσοι έχουν πολλαπλούς συντρόφους, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, αυτοί που πρόκειται να ταξιδέψουν σε ενδημικές χώρες, ασθενείς που θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνων.

• Ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων συστήνεται στις γυναίκες από τις ηλικίες 11-26 ετών.

• Κατά του πνευμονιόκοκκου πρέπει να εμβολιαστούν οι άνω των 19 ετών στις περιπτώσεις που είναι: καπνιστές, πνευμονοπαθείς, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, έχουν μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία, ανοσοκαταστολή.

• Εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 60 ετών και σε όλους -ανεξαρτήτως ηλικίας- ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη.

• Να εμβολιάζονται κατά της ανεμοβλογιάς οι ενήλικες χωρίς ένδειξη ανοσίας, ενώ συστήνεται εμβολιασμός με το μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο σε άτομα με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, με HIV, ανεμβολίαστους πρωτοετείς φοιτητές που μένουν σε εστίες, στρατιώτες και όσους ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα