ΗΠΑ - Κίνα: Νέα εμπλοκή εξαιτίας του Χονγκ Κονγκ

Η επικύρωση από τον Τραμπ δύο νομοσχεδίων που υποστηρίζουν τους διαδηλωτές επιβαρύνει τις σχέσεις τους

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε μια πολύ λεπτή στιγμή των διμερών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε χθες λάδι στη φωτιά επικυρώνοντας δύο νομοσχέδια που ενέκρινε όπου υποστήριξε σαφώς τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ που ζητούν περισσότερη δημοκρατία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού» τόσο προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους». Το Κογκρέσο ενέκρινε τα νομοσχέδια την περασμένη εβδομάδα, με πλειοψηφίες σε αμφότερα τα Σώματά του, που πρακτικά δεν επέτρεπαν στον ένοικο του Λευκού Οίκου να προβάλει βέτο, όπως αξίωνε η κινεζική διπλωματία.

Αυστηρά αντίμετρα

Το σινικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή Τέρι Μπράνσταντ για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία, καθώς για το Πεκίνο τα δύο νομοσχέδια αποτελούν ανάμειξη της Ουάσινγκτον στα εσωτερικά της Κίνας, παραβλέπουν τα βίαια επεισόδια για τα οποία προσάπτει την ευθύνη στους διαδηλωτές και αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν -μεταξύ άλλων- την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας, και ακόμη δίνουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη δυνατότητα να αξιολογεί κάθε χρόνο και να ενημερώνει το Κογκρέσο αν κρίνει πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας τέτοιον που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος, το οποίο του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον.

Η εξέλιξη προκάλεσε φυσικά την οργή του Χονγκ Κονγκ, που εξέφρασε την εναντίωσή του απέναντι στην «αυθαίρετη» απόφαση του Τραμπ, ενώ το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει «αυστηρά αντίμετρα». Κι επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, εν μέσω της νέας έντασης η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άγνωστης ταυτότητας βλήματα, ενώ η Σεούλ προσπαθεί να διευκρινίσει τι είδους ήταν.