Ο Τσίπρας ονειρεύεται τη διάσπαση της ΝΔ!

Διάσπαση της Ν.Δ. και κατακερματισμό του συντηρητικού χώρου με μαζικές αποχωρήσεις «άνω των 50 βουλευτών της Ν.Δ.» προβλέπει, σε περίπτωση πρόωρων, διπλών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας, επισείοντας ως φόβητρο την απλή αναλογική, η οποία θα ισχύσει στις επόμενες κάλπες

«Η ενότητα του κόμματός τους δεν θα είναι δεδομένη σε μια αναμέτρηση όπου, στην καλύτερη για αυτούς εκδοχή, η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα θα χάσει πάνω από 50 βουλευτές» είπε.

Από τον 
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Από το βήμα της ιδρυτικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έριξε το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας εισαγωγικά: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική. Η Βουλή θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις λαϊκές διαθέσεις. Και ας μην ονειρεύονται κάποιοι και προεξοφλούν διπλές εκλογές. Δεν θα χρειαστεί». Στόχος του κ. Τσίπρα -ο οποίος, όπως του καταμαρτυρούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, «φαντασιώνεται τη γρήγορη ανακατάληψη της εξουσίας»-, τον οποίο παρουσίασε ο ίδιος, είναι «η νέα προοδευτική, πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Και θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Και μας βοηθάει η ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. για να τον πετύχουμε».

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Τσίπρα, «αυτό ακριβώς, επειδή το καταλαβαίνουν, είναι που τρομάζει τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., είτε γιατί ξέρουν ότι με την πολιτική που ακολουθούν δεν μπορεί να είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης είτε επειδή καταλαβαίνουν ότι η ενότητα του κόμματός τους δεν θα είναι δεδομένη σε μια αναμέτρηση όπου, στην καλύτερη για αυτούς εκδοχή, η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα θα χάσει πάνω από 50 βουλευτές».

Πρόσθεσε, μάλιστα, σε επιθετικό τόνο: «Αν θέλουν, λοιπόν, ας τη φέρουν νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση – τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Αλλά να γνωρίζουν ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει. Και για να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, στο πολιτικό σύστημα και στους πολίτες».

Επιδίωξη

Στο ξεκίνημα αυτού του αβέβαιου ακόμα εγχειρήματος, όπου πολλά θα κριθούν στην πορεία μέχρι το εαρινό συνέδριο για τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η βασική επιδίωξη είναι να μετεξελιχθεί το κόμμα σε μια παράταξη ανοιχτή και μαζική, που θα οικοδομήσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

«Οποια κι αν είναι η αφετηρία και οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα, όλοι εδώ, σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα χωρίς ηγεμονισμούς και αστερίσκους: ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι, που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου» είπε, επαναφέροντας τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη «Δεξιά και την πρόοδο» στο πλαίσιο του νέου διπολισμού.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάρει θέση» μετά την ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο της Ν.Δ. και να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την προβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων με αφορμή την κλιμακούμενη τουρκική ένταση.

Νέο άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής

Στο ενωτικό κρεσέντο Τσίπρα όλοι πρόσεξαν και το «καρότο» που πρόσφερε στο Κίνημα Αλλαγής προτείνοντας δελεαστικά την προοπτική συμμετοχής στη μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας. Η απλή αναλογική, όπως σημείωσε, που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές θα δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου και όχι απλά μιας συστημικής εναλλαγής. Ξεσήκωσε αυτό θύελλα χειροκροτημάτων σε ένα ακροατήριο εκατοντάδων πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ, αλλά απευθυνόταν ταυτόχρονα στο αποδεκατισμένο ακροατήριο του Κινήματος Αλλαγής, όπου πυκνώνουν οι φωνές εκείνων που βλέπουν ότι το κόμμα τους απειλείται με συντριβή κάτω από τις μυλόπετρες του νέου διπολισμού.

Αντιδράσεις από τον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαραθέσεις με πασοκογενείς

Από την ίδια αίθουσα όπου την περασμένη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ έπαψε να υφίσταται οργανωτικά ξεκίνησε το περιπετειώδες εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση στην Κεντροαριστερά και την αντιστοίχιση ανάμεσα στα εκλογικά ποσοστά του 32% και στην ισχνή εκπροσώπηση του 3% στους μαζικούς χώρους.

Το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας προς όλες τις όμορες δυνάμεις ήταν ενωτικό και οι σύνεδροι ενθουσιάστηκαν με την προοπτική επανόδου στην εξουσία. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη στο κόμμα. Το ξεκαθάρισαν αυτό, καθένα με τον τρόπο του, τα στελέχη της κίνησης «53+», όπως ο Π. Λάμπρου, και της (ανύπαρκτης ουσιαστικά) Νεολαίας, οι οποίοι, υπερασπιζόμενοι την ιδεολογική καθαρότητα, υπογράμμισαν ότι στην προσπάθεια αυτή «δεν χωράνε όλοι». Ποιους εννοούσαν; Τους αρνητές της προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών, όσους υπερασπίζονται τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και χρυσού και τις προσωπικότητες που έρχονται εκ μετεγγραφής «για να ξεπλύνουν το πολιτικό τους παρελθόν»…

«Το χειρότερο για εμάς αυτήν την ώρα είναι να πούμε ποιοι δεν χωράμε» απάντησε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μάλιστα πρότεινε στις αλλαγές να περιληφθεί και ο τίτλος, ανοίγοντας τον χορό της αντιπαράθεσης. Προσχώρησε αμέσως μετά ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας μιας «ανερμάτιστης, πολυσυλλεκτικής δύναμης» στην πεπατημένη του «χρεοκοπημένου αρχηγικού δικομματισμού και ενός επιφανειακού κυβερνητισμού». 

Η δημιουργία «υγειονομικής ζώνης» δεν συμβάλλει σε ένα ανοιχτό κόμμα, παρατήρησε αιχμηρά ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ ο Αντώνης Κοτσακάς, που συνέστησε να αποφευχθούν οι «ξεπερασμένες μάχες οπισθοφυλακών», προειδοποίησε: «Διακρίνω κινήσεις από συστημικά κέντρα που κατατείνουν στην ακύρωση του εγχειρήματος». «Εμείς που ήμασταν άστεγοι κομματικά δεν ήρθαμε εδώ για κομματικές θέσεις» υπογράμμισε ενοχλημένη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία υπενθύμισε ότι, όταν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες απέσυραν την υποστήριξή τους, η Προοδευτική Συμμαχία «έβαλε πλάτη στις Πρέσπες».

«Είμαι αριστερός 40 χρόνια και αριστερός θα πεθάνω» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να σχολιάσει ο Ν. Μπίστης: «Κι εγώ επίσης, αλλά, πριν συμβεί το μοιραίο, θα ήθελα να προλάβω να δω μια δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα