«Ξύπνησε» η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις

Στο Κάιρο ο Δένδιας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο. Κυριάκος: Θα βάλω ζήτημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟΕστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση αρχίζει να απαντά, όπως οφείλει, στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, με τελευταία αυτή που σημειώθηκε κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TANAP στα Υψαλα.

Χθες, υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και ανακοίνωσε τη συμφωνία για επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση των δύο υπουργών Ελλάδας και Αιγύπτου, μάλιστα, η Αγκυρα επανήλθε, δείχνοντας διατεθειμένη να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σκοινί.

Ειδική αναφορά στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας έκανε στην υπογραφή μνημονίων κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν την κοινή πεποίθηση ότι ο Λίβυος πρόεδρος Σαράτζ «πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, με την Aγκυρα ωστόσο να επανέρχεται. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι κατηγόρησε τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς», ενώ προέβαλε το πάγιο επιχείρημα της Aγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα το Καστελόριζο.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε χθες, θα ζητήσει την αποδοκιμασία και την καταδίκη της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ., τόνισε ότι «όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στην (προ)χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων. Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ στη μεθαυριανή του σύνοδο, στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της» είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της συμμαχίας. «Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» ανέφερε.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκαζε τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. «Ο κατεξοχήν παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο» σημείωνε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, συνεχίζοντας: «Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών, άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως ο παριστάμενος στην Τουρκία υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου «όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση».

Παραλήρημα Ερντογάν ενώπιον ελληνικής αντιπροσωπίας

Παρόντος του Ελληνα υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, ο Ερντογάν προκάλεσε νέο διπλωματικό επεισόδιο σε βάρος της χώρας μας. Κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TANAP στα Υψαλα της Τουρκίας ο «σουλτάνος» πρόεδρος προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις, μέσω των οποίων θέλησε να διαμηνύσει στην Αθήνα ότι θα προχωρήσει η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, παρότι η Ελλάδα έχει αντιδράσει έντονα σε αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, έκανε λόγο για απειλές σε βάρος της Λιβύης.

Γεωτρήσεις

Τόνισε, μάλιστα, ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου και κατηγόρησε όσους αντιδρούν -μήνυμα προς την Ε.Ε.- ότι υιοθετούν εκβιασμούς και απειλητική ρητορική.

Στο άκουσμα όλων αυτών των προκλητικών δηλώσεων η ελληνική αντιπροσωπία, υπό τον κ. Οικονόμου, αποχώρησε. Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, αλλά ο κ. Οικονόμου ήταν αμετάπειστος. «Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν» δήλωσε αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προεδρία φέρεται ότι είχε προσκαλέσει και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελετή στα Υψαλα, όπου έδωσαν το «παρών» και άλλοι ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός τελικά έλαβε την απόφαση να μην παραστεί, διαβλέποντας προφανώς τον κίνδυνο των νέων τουρκικών προκλήσεων.

Παυλόπουλος: Είμαστε αποφασισμένοι

Εν μέσω της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε για τον εορτασμό της 106ης επετείου της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Μιλώντας για την ελευθερία, την οποία χαρακτήρισε αρχή και αξία βιωματική, τόνισε ότι μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. «Και αυτή την ελευθερία είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε έναντι πάντων» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα το κάνουμε πάνω στη βάση του συνόλου του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι όσα είπε απευθύνονται, πρωτίστως, προς την Τουρκία. Με την οποία, όπως διευκρίνισε, επιδιώκουμε φιλία και καλή γειτονία, αλλά υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι σέβεται στο ακέραιο το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αν, όμως, αγνοεί την ουσία της προϋπόθεσης αυτής, διαβεβαίωσε ο ΠτΔ ότι έχουμε και τη βούληση αλλά και τη δύναμη να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Ενώ έκανε λόγο για ψευδαισθήσεις του δικαίου του ισχυρού, στο οποίο η χώρα μας θα αντιτάσσει πάντοτε την ισχύ του δικαίου.

Με τεμενάδες στον «σουλτάνο» ξεκίνησε η Ούρσουλα

Τα διαπιστευτήριά της στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαν να έσπευσε να δώσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της νέας Κομισιόν, που ανέλαβε επίσημα καθήκοντα χθες, 1 Δεκεμβρίου, και αρχίζει ουσιαστική δουλειά σήμερα Δευτέρα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η «Ούρσι», όπως την αποκαλεί χαϊδευτικά ο Τύπος, επιθυμεί να γίνει μια προσπάθεια για έναν νέο, υψηλού επιπέδου «ευρωτουρκικό πολιτικό διάλογο» και να μπουν στη… βαθιά κατάψυξη οι κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί στις 15 Ιουλίου, ομόφωνα από τα 28 κράτη-μέλη, λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ως εκ τούτου, αντί να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του Σώματος στο ζήτημα της ΑΟΖ, η νέα Κομισιόν δρομολογεί ενέργειες που παραπέμπουν σε ροκάνισμα των εν λόγω πολιτικών κυρώσεων, θέτοντας ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας την αναθέρμανση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα Κομισιόν, της προερχόμενης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Φον ντερ Λάιεν, ερμηνεύει τις πολιτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας με έναν τρόπο που μάλλον παραπέμπει σε εμπαιγμό, ενώ δρομολόγησε επαφές με την Αγκυρα χωρίς καμιά διαβούλευση ή έστω ενημέρωση της Λευκωσίας, κάτι που προκαλεί, αν μη τι άλλο, ερωτήματα για τους σκοπούς της. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, οργανώνεται αποστολή στην Αγκυρα υπό τον αντιπρόεδρο της νέας Κομισιόν, Ελληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.

Τρολάρει και ο Τσαβούσογλου με τη «Μακεδονία»

Με τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ εν όψει, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχασε το Σαββατοκύριακο την ευκαιρία να επιμείνει προκλητικά -για λογαριασμό της Αγκυρας- και στον όρο «Μακεδονία»! Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρενέβη με δηλώσεις του στο ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατηγορώντας για πολλοστή φορά τις Βρυξέλλες για το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους απέναντι σε μία υποψήφια για ένταξη χώρα, παρόλο που εκείνη άλλαξε μέχρι και το όνομά της. «Κύριε πρέσβη της Μακεδονίας, ας με συγχωρέσουν οι Ελληνες φίλοι μας που ακόμη λέω “Μακεδονία”. Γιατί; Διότι αλλάξατε το όνομά σας. Γιατί αλλάξατε το όνομά σας; Για να γίνετε εταίρος στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. Εμείς, ως ΝΑΤΟ, κρατήσαμε τον λόγο μας και σας προσκαλέσαμε. Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν κατάφερε να τηρήσει τον λόγο της και δεν λάβατε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα