Ο Τραμπ στήριξε τον «σουλτάνο» ακόμα και για την αγορά των S-400

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρό της» δήλωνε χθες από το Λονδίνο όπου κατέφθασε για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ Δήλωση με την οποία ουσιαστικά έστρωνε ξανά το κόκκινο χαλί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης με ύφος… χιλίων σουλτάνων ταξίδευε με προορισμό τη βρετανική πρωτεύουσα για τον ίδιο λόγο και με στόχο να προκαλέσει διαφημίζοντας ξανά -αυτή τη φορά, ενώπιον των νατοϊκών εταίρων του- τις επεκτατικές ονειρώξεις του.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την… αδυναμία που τρέφει προς το πρόσωπο του Ερντογάν – πολλές φορές δε σε πείσμα κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν απολύτως δικαιολογημένα εντελώς διαφορετική άποψη για τα πεπραγμένα της Αγκυρας, ειδικά στη γεωγραφική περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας.

Εντούτοις, για τον Τραμπ η Αγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον, όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία εντέλει σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ούτε τα προσχήματα

Κι αν περίμενε κάποιος ο ισχυρός άνδρας του Λευκού Οίκου, τηρώντας τουλάχιστον τα προσχήματα, να ασκήσει έστω κριτική στον Ερντογάν για το ζήτημα της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, έκανε σοβαρό λάθος.

Κι αυτό γιατί ο Τραμπ όχι μόνο δεν στηλίτευσε την τουρκική επιλογή, αλλά την υπερασπίστηκε με θέρμη, σημειώνοντας πως ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ήταν εκείνος που είχε αρνηθεί να πουλήσει στην Αγκυρα πυραύλους Patriot, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να υποχρεωθούν να προβούν σε συμφωνία με τους Ρώσους.

«Το είπαν αρκετές φορές και έπειτα η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και αργότερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, άφηνε ακόμα μία φορά ανοιχτό το -νεφελώδες- ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στους Τούρκους για τους S-400.

Υπό άλλες συνθήκες, ίσως η συγκεκριμένη Σύνοδος για τα εβδομηκοστά γενέθλια του ΝΑΤΟ να είχε μόνο εορταστικό χαρακτήρα. Οι προκλήσεις όμως της εποχής και ειδικότερα η παρουσία δύο εταίρων της Συμμαχίας, του απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ, από τη μια, και του προκλητικού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη, βάζουν φωτιά στη διαδικασία διαλόγου προτού καν αυτός εκκινήσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέφθασε στη βρετανική μητρόπολη με στόχο να θέσει ακόμα μία φορά ένα ζήτημα, αυτό του οικονομικού βάρους που επωμίζεται η χώρα του για αμυντικές δαπάνες και την αύξηση της συνεισφοράς των Ευρωπαίων συμμάχων του και του Καναδά.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Συμμαχίας εκτιμούσαν τις τελευταίες ώρες πως ο Τραμπ πιθανόν να καθησυχαστεί από τις διαβεβαιώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει διαμηνύσει ότι από την επόμενη χρονιά κιόλας οι χώρες-μέλη του μπλοκ θα αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα. Με τον Αμερικανό πρόεδρο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όμως, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο…

Γ. Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα