«Μολών λαβέ» από τους ακρίτες του Καστελόριζου

«Δεν φοβόμαστε την Τουρκία» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Στρατής Αμύγδαλος. Πρόβλημα οι μεγάλες προσφυγικές ροέςΑπό την
Κέλλυ Φαναριώτη

Έτοιμοι να σηκώσουν τη σημαία ψηλά και να δώσουν μάχη σώμα με σώμα προκειμένου να προασπίσουν την πατρίδα από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εμφανίζονται οι κάτοικοι του ακριτικού και περήφανου Καστελόριζου. Οπως τονίζει με δηλώσεις του στη «δημοκρατία» ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Μιχάλης Στρατής Αμύγδαλος, οι κάτοικοι του νησιού έχουν μάθει από παιδιά να κρατούν ψηλά το φρόνημά τους, καθώς από πολύ νεαρή ηλικία γνωρίζουν πως η ευαίσθητη γεωγραφική θέση της περιοχής δεν τους επιτρέπει να εφησυχάζουν.

«Είμαστε σε κατάσταση διαρκούς επαγρύπνησης. Ξέρουμε πως για την Τουρκία είμαστε ένα αγκάθι, αν όμως καταστεί ανάγκη, θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους την πατρίδα μας. Για εμάς το Καστελόριζο, ο τόπος όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, είναι πατρίδα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας είναι οι προσφυγικές ροές. Το Καστελόριζο δεν διαθέτει κάποια δομή φιλοξενίας, με αποτέλεσμα οι μέχρι στιγμής 60 Αφγανοί που βρίσκονται στο νησί να τριγυρνούν στον οικισμό. «Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι για το θέμα αυτό. Χθες μόνο έφτασαν 40 άτομα. Δεν έχουν πού να πάνε, κοιμούνται στον δρόμο και το βράδυ ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν. Πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα αυτό, δεν υπάρχουν περιθώρια για κωλυσιεργίες» σημειώνει.

Εκείνο που τον λυπεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός πως το ελληνικό κράτος στρέφει το βλέμμα του προς το ακριτικό αυτό νησί μόνο όταν η γειτονική χώρα κάνει επιδείξεις ισχύος από αέρος ή από τη θάλασσα. Σε αντίθεση ωστόσο με την εκκωφαντική απουσία της Πολιτείας, έχει μόνο καλά λόγια να πει για την αρωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Είμαστε αφημένοι στο έλεός μας. Δεν έχουμε καν γιατρό στο Καστελόριζο από τον περασμένο Μάρτιο. Δεν μπορεί ένα νησί με 500 μόνιμους κατοίκους να μην έχει γιατρό. Το ελληνικό κράτος μάς θυμάται μόνο σε περιόδους τουρκικών προκλήσεων και, ευτυχώς, υπάρχουν Ελληνες πατριώτες από κάθε γωνιά του κόσμου που μας στηρίζουν».

Στο μεταξύ, μέσα στη γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί στην εσχατιά του Αιγαίου, ο αντιδήμαρχος του νησιού τονίζει πόσο σπουδαία είναι η παρουσία του Ελληνικού Στρατού στο νησί, καθώς, πέρα από το αίσθημα ασφάλειας που εμπεδώνει, συνδράμει αποφασιστικά την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Μάλιστα, λόγω των αναγκών που δεν καλύπτονται από το κράτος, οι φαντάροι αναγκάζονται να αναλάβουν κρίσιμους ρόλους για τη λειτουργία του νησιού, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους ως φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κ.ά.

«Ο Στρατός είναι μέσα σε όλα στο Καστελόριζο, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και μας βοηθά σε ό,τι χρειαστούμε. Το γεγονός δε πως κάποιοι παίρνουν μεταθέσεις εδώ και φέρνουν τις οικογένειές τους να ζήσουν στο νησί μας μάς έχει δώσει μια οικονομική ανάσα» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα