«Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας»

Μετωπική επίθεση Τσίπρα που αναρωτήθηκε αν υπάρχει πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο με το να καλύπτει τα κομματικά ρουσφέτιαΣκληρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά. Οπως είπε, είναι κρίσιμα θέματα για τη χώρα και δεν είναι για αντιπολιτευτική κριτική, αλλά αναρωτήθηκε αν είναι αυτή εικόνα μιας κυβέρνησης που χειρίζεται τόσο κρίσιμα θέματα. 

Συνέχισε ρωτώντας αν υπάρχει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και αν υπάρχει πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο να καλύπτει τα ρουσφέτια στον κρατικό μηχανισμό και στους ψευδόμενους υφυπουργούς που παριστάνουν τους πτυχιούχους χωρίς πτυχίο.

«Βέρτιγκο»

«Η κυβέρνηση είναι σε βέρτιγκο» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «εδώ και πέντε μήνες παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υποβαθμίσει την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αυτοί που μας κατηγορούσαν, όταν τον Ιούνιο συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ για να συντονιστούμε στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ότι δραματοποιούμε τις εξελίξεις».

«Μόλις ανέλαβαν», συνέχισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «άρχισαν να κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις. Και όταν στις 25 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ συνάντησε τον πρόεδρο Ερντογάν, έγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός στην Ιστορία που δεν έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων».

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην ομιλία Τσίπρα. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν: «Μια ακόμα κίνηση πολιτικής ανωριμότητας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγες ώρες πριν από μια σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα συνάντηση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πετάξει πάλι λάσπη. Μόνον αυτό ξέρει να κάνει. Γιατί τόσος είναι».

Στη Χάγη προσφεύγει η Κύπρος για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Κύπρος για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της έναντι των τουρκικών παραβιάσεων και απειλών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η Λευκωσία επιδιώκει να ισχυροποιήσει νομικά τις θέσεις της και να εκθέσει την Τουρκία καταδεικνύοντάς την ως «τρομοκράτη» και «εισβολέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθησε να επιδώσει κλήση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα (σ.σ.: δεν υπάρχει τουρκική πρεσβεία στην Κύπρο) για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση. Επιχειρήθηκε στη συνέχεια να επιδοθεί η ρηματική διακοίνωση μέσω fax. Σημειώνεται ότι για να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε δύναται το δεύτερο να προχωρήσει σε προσφυγή αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δύο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας. Τονίζεται ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και την επικοινωνία που είχαν ο Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα