Πακέτο «ανάσα» από Σταϊκούρα

■ Κοινωνικό μέρισμα 700 ευρώ σε 250.000 οικογένειες
Μείωση ΦΠΑ από 13% στο 6% για φάρμακα που αφορούν καρκίνο, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, μυασθένεια 
■ Φορολογική ελάφρυνση στους πολυτέκνους
Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για κτίρια δημόσιας υγείας
■ Κίνητρα για τις δωρεές

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σε 250.000 νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 953.000 μέλη) θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα 700 ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ωφελημένοι είναι οι πολύτεκνοι με χαμηλό εισόδημα και οι άνεργοι με παιδιά. Συγκεκριμένα, το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι των 175.000.000 ευρώ θα διατεθεί στους εξής:

• Οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 19.140.

• Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 163.778.

• Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 40.927.

• Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 25.632.

Υπάρχουν, όμως, και επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος:

• Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

• Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

• Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Διασταυρώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι της χρηματικής ενίσχυσης θα προκύψουν μέσα από διασταυρώσεις που θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανάμεσα στα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια του επιδόματος (αναμένεται να καθοριστούν) με τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Με βάση αυτό το σενάριο οι πολίτες δεν θα μπουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης για να δουν εάν δικαιούνται το επίδομα. Απλα θα ενημερωθούν μέσω του TAXISnet!

Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά στο θέμα της μεσαίας τάξης, καθώς προηγούμενη τοποθέτησή του για το θέμα -με αφορμή μελέτη του ΟΟΣΑ- είχε προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις. Στη συγκεκριμένη μελέτη ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ. «Ουδέποτε δήλωσα ότι τα όρια τα αποδέχονται το υπουργείο και ο υπουργός Οικονομικών» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται αλά καρτ επίκληση των μελετών».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε στοιχεία με βάση τα οποία το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχε δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ και το 83% κάτω από 20.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα