ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν από την παραπομπή του προέδρου

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή να συντάξει το κατηγορητήριοΑπό την
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Με μια δήλωση-καταπέλτη κατά του Ντόναλντ Τραμπ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε από την αρμόδια Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων να προχωρήσει στη σύνταξη του κατηγορητηρίου για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου στη Γερουσία.

«Στις ΗΠΑ κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο πρόεδρος έκανε κατάχρηση των εξουσιών του για το προσωπικό πολιτικό του όφελος εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας» είπε, μεταξύ άλλων, η Πελόζι, προσθέτοντας ότι «διακυβεύεται η δημοκρατία μας, ο πρόεδρος δεν μας άφησε άλλη εναλλακτική από το να δράσουμε».

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η παραπομπή δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την προστασία του Συντάγματος.

Η απάντηση του προέδρου Τραμπ ήταν άμεση. Με αναρτήσεις του στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «τρελάθηκαν» και τους κάλεσε να κινηθούν γρήγορα αν είναι να τον παραπέμψουν. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αναμένει «μια δίκαιη δίκη (του Τραμπ) στη Γερουσία».

Η ανακοίνωση της Πελόζι ήρθε ακριβώς μία ημέρα μετά την πρώτη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις από τους τέσσερις συνταγματολόγους που κλήθηκαν να καταθέσουν εκτίμησαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ δικαιολογούν την αποπομπή του από το αξίωμα του προέδρου, κάτι στο οποίο διαφώνησε ο τέταρτος συνταγματολόγος που είχε κληθεί από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι τρεις έγκριτοι νομικοί έκριναν ότι η έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου είναι δικαιολογημένη, ακόμη και απαραίτητη για την προστασία της δημοκρατίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς, που τους κατηγόρησαν για μεροληψία.

Οι κατηγορίες που -πιθανότατα- θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Τραμπ είναι κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία, παρεμπόδιση του Κογκρέσου και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει για την παραπομπή του προέδρου πριν από τη διακοπή των Χριστουγέννων.

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για καθεμιά κατηγορία ξεχωριστά. Για την παραπομπή του προέδρου στη Γερουσία απαιτείται απλή πλειοψηφία. Για την καθαίρεση του προέδρου, ωστόσο, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Σημειωτέον ότι ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει καθαίρεση προέδρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα