Ο Λιγνάδης ανεβάζει «Μακμπέθ»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον «καταραμένο» ρόλο του ΣαίξπηρΣτο πλαίσιο των εντατικών συνεργειών που επιθυμεί να δημιουργήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης Κρατικής Σκηνής της χώρας Δημήτρης Λιγνάδης φέρνει ως συμπαραγωγή στο Εθνικό Θέατρο τον «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον οποίο είχε συμφωνήσει από πέρυσι να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει τον εμβληματικό ομώνυμο ρόλο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

Η πρώτη ανάγνωση του έργου έγινε αυτή την εβδομάδα, οι πρόβες αρχίζουν και οι πρώτες φωτογραφίες από τα παρασκήνια δείχνουν την ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσεται.

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ένα παραμύθι για τη βία, την ηδονή, την εξουσία, την τρέλα και κυρίως τη μήτρα που τα γεννά.

Γραμμένο σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης, αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι.

Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος μήπως αυτή χαθεί οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκοτσέζου βασιλιά Ντάνκαν. Καθώς επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία, υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το πεπρωμένο του.

Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραφτό του να γίνει βασιλιάς. Ωστόσο, η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο και η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου, με σκηνικά και κοστούμια της Εύας Νάθενα, τη μουσική υπογράφει ο Μίνως Μάτσας, τους φωτισμούς επιμελήθηκε η Χριστίνα Θανάσουλα και την κίνηση ο Θανάσης Ακοκκαλίδης.

Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Καραμπούλας, Μαρία Κίτσου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστάσης Λαουλάκος, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Τζέο Πακίτσας, Ορέστης Τζιόβας και Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 7 Φεβρουαρίου και ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά εισιτηρίων.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα