Μπίζνεζ της Γιάννας με το 2021

Αποκαλύπτουμε τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας και τα μυστικά χρυσά deals
Η Lady G ήρθε για να μείνει και επιδιώκει να εγκατασταθεί στη Βουλή
Φως στο διάταγμα που της επιτρέπει να τυπώνει μπλουζάκια και άλλα προϊόντα, να δέχεται πακτωλό από δωρεές και να παίρνει δημόσιο χρήμα
Όσα δεν πέτυχε με Φοίβο και Αθηνά θέλει να τα κάνει με Κολοκοτρώνη και Μπουμπουλίνα

Η Θέση μας: Το μεγάλο φαγοπότι

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Νέα σόου... ολυμπιακών διαστάσεων σχεδιάζει η Γιάννα Αγγελoπούλου για το 2021, ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων πολιτών, που όμως δεν έχουν ξεχάσει το πάρτι χρημάτων του 2004! 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου, ή αλλιώς Lady-G (όπως της αρέσει να την αποκαλούν από τότε που έκοψε το Δασκαλάκη από το επίθετό της), προσπαθεί με επιλεγμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις να πείσει τον κόσμο ότι είναι η κατάλληλη για να διοργανώσει την επέτειο από τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 και να ανοίξει νέους δρόμους εθνικής ενότητας! Φέρνει, μάλιστα, ως επιχείρημα ότι πέτυχε κάτι αντίστοιχο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αφήνοντας μάλιστα και περίπου 135.000.000 ευρώ πλεόνασμα στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αυτά βέβαια λέγονται μπροστά στις φιλτραρισμένες κάμερες...

Πίσω όμως από τα φώτα της δημοσιότητας υπάρχουν τα έγγραφα και οι φάκελοι τον Ολυμπιακών Αγώνων που δείχνουν το λογιστικό τρικ με το πλεόνασμα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004», τα πάνω από 500.000.000 ευρώ που πήρε η Γιάννα Αγγελoπούλου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα που της δίνει το δικαίωμα να τυπώνει μπλουζάκια και άλλα προϊόντα με το «Ελλάδα 2021».

Η γυναίκα που «λατρεύουν οι Ελληνες να μισούν» ρίχνει πάλι το ζάρι της και όσα δεν πέτυχε με τις μασκότ, τον Φοίβο και την Αθηνά, προσπαθεί να τα κάνει με τον... Κολοκοτρώνη και την Μπουμπουλίνα! Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα γίνει πάλι το πρόσωπο της επικαιρότητας και θα το πετύχει με τη νέα διοργάνωση, τόσο με τα δικά της χρήματα (όπως η ίδια επιμένει να μας θυμίζει στο twitter της) όσο και με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, όπως προκύπτει από τον Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 του Π.Δ. ορίζεται πως «οι πόροι της Επιτροπής προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις προϊόντων ή άλλες προωθητικές ενέργειες, καθώς επίσης και από μεταφορά πόρων του Ιδρύματος στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων».

Εκτός δηλαδή από το εμπόριο του «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της νέας οργανωτικής επιτροπής θα πάρει και δημόσιο χρήμα από το Ιδρυμα της Βουλής, αλλά και πλήθος δωρεών από επιχειρηματίες και ιδρύματα που θα μπορέσουν με τη σειρά τους να τις καταχωρίσουν ως φοροαπαλλαγές. Και το 2021, όπως και το 2004, είναι βέβαιο ότι θα μας πει ότι τα έκανε όλα άψογα, πως έβαλε ακόμη και από την τσέπη της, πως παραιτήθηκε από την αμοιβή της και ότι στο τέλος μάς άφησε και περίσσευμα!

Ας δούμε όμως τι έγινε όταν έσβησαν τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από σήμερα!

Τα 135.000.000 € που άφησε ήταν τελικά 7.000.000!

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της η Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε πως η χώρα δεν χρεοκόπησε λόγω του κόστους της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπληρώνοντας μάλιστα πως εκείνη άφησε «στην Alpha Bank 135.000.000 ευρώ για τον Κώστα Καραμανλή», εννοώντας πως η οργανωτική επιτροπή άφησε πλεόνασμα στο κράτος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της άφησε και αιχμές προς την κυβέρνηση Καραμανλή για την εγκατάλειψη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες. Τι πραγματικά ισχύει με το πλεόνασμα της ΟΕΟΑ και με τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων είναι μια άλλη ιστορία.

Όπως προκύπτει τόσο από τον δημοσιευμένο ισολογισμό της «Αθήνα 2004» όσο και από τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ (που χρηματοδότησε η ίδια η Γιάννα Αγγελoπούλου), το τελικό πλεόνασμα ήταν μόνο 7.000.000 ευρώ! Ειδικότερα, στο τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων η ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» εμφάνισε «διαχειριστικό πλεόνασμα» 131.000.000, αυτό δηλαδή που διαφημίζει δεξιά κι αριστερά η κυρία Αγγελοπούλου.

Όμως η αρμόδια διυπουργική επιτροπή ανέθεσε στην «Αθήνα 2004» την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την παροχή υπηρεσιών / προμήθεια αγαθών για έργα σχετικά με τη μεταολυμπιακή χρήση (αθλητικός εξοπλισμός, έπιπλα, εξοπλισμός εγκαταστάσεων), καθώς και για ενέργειες (π.χ. δαπάνες απαλλοτριώσεων) που κρίθηκαν αναγκαίες για την οργάνωση των Αγώνων.

Η ανάθεση έγινε κατά κύριο λόγο για την επίσπευση των διαδικασιών, αξιοποιώντας την αυξημένη λειτουργική ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της οργανωτικής επιτροπής σε σύγκριση με τον στενό δημόσιο τομέα.

Η Γιάννα Αγγελoπούλου μπορούσε να αρνηθεί να παραδώσει τα 131.000.000 και να πετάξει το «μπαλάκι» και τις ευθύνες (όπως κάνει τώρα) της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στην κυβέρνηση. Παρόλα αυτά ανέλαβε το έργο.

Το κόστος των ενεργειών αυτών ανήλθε σε 304.000.000 ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο να επιχορηγεί την οργανωτική επιτροπή με 180.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό που αντιστοιχούσε στο υπόλοιπο κόστος (124.000.000 ευρώ) καλύφθηκε από το διαχειριστικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού της οργανωτικής επιτροπής.

Έτσι, το τελικό πλεόνασμα στον ισολογισμό της «Αθήνα 2004» ανήλθε σε 7.000.000 ευρώ (βλ. πίνακα ΙΟΒΕ)

Το έγγραφο-φωτιά για τις επιχορηγήσεις

Λίαν αποκαλυπτικά είναι όμως και τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή (στις 18/4/2013) o τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για χρήματα που σαφώς συνέβαλαν στην κατασκευή του περίφημου πλεονάσματος.

Στο έγγραφο, αρχικά, ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθαρίζει τη θέση του λέγοντας πως «βάσει της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιριών, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, εγκεκριμένες από ορκωτούς λογιστές, διαβιβάστηκαν στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών προς ενημέρωση και τελική έγκριση». Στη συνέχεια όμως αναφέρει τα εξής: «Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε., συνολικού ύψους 459.396.016 ευρώ, από της ιδρύσεώς της, για τις αιτίες που αναφέρονται στις εκάστοτε διατάξεις καταβολής, θεωρούνται επιχορηγήσεις προς την Οργανωτική Επιτροπή και δεν αυξάνουν το μετοχικό της κεφάλαιο» (σ.σ.: άλλο ένα ωραίο λογιστικό τρικ!).

Η Lady-G επέστρεψε για να μείνει και έχει πολιτικές φιλοδοξίες

Με το βλέμμα στραμμένο και καρφωμένο στη Βουλή (όπου ποντάρει, κατά ορισμένες πληροφορίες, σε προσωπικό γραφείο ως πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»), η «Γιάννα του έθνους» στήνει νέο μηχανισμό προβολής και προώθησής της στην κοινωνική, αλλά κατ' ουσίαν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Για να μετέχει και στα οικονομικά «δρώμενα», η κυρία Αγγελοπούλου επανέφερε τη φορολογική έδρα της στην Αθήνα από την Ελβετία όπου είχε «μεταναστεύσει» τα χρήματά της την περίοδο της κρίσης. Φιλικά προσκείμενες πηγές τόνιζαν μάλιστα ότι το έκανε αυτό για να είναι συνεπής με τον ρόλο της ως προέδρου της «Ελλάδα 2021». Κάποιες άλλες πηγές, όχι και τόσο φιλικά προσκείμενες, αναρωτιούνται αν η κίνηση αυτή συνδέεται με την -προς ψήφιση- φορολογική διάταξη του «διαμένοντος μη κατοίκου» (non domiciled resident - non-dom).

Ο θεσμός του «non-dom» συνίσταται στη θέσπιση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για το σύνολο των παγκόσμιων εισοδημάτων ενός φυσικού ή νομικού προσώπου προκειμένου αυτό να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η Γιάννα Αγγελoπούλου βλέπει υπουργούς (που άλλοτε την επέκριναν στη Βουλή για τις ολυμπιακές δαπάνες), βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων, ενώ κατάφερε να πατήσει και το πόδι της στο Μέγαρο Μάξιμου, κάτι που επεδίωκε από το 2004, τότε που βρήκε κλειστή την πόρτα από τον Κώστα Καραμανλή.

Με αφορμή το «Ελλάδα 2021» η Γιάννα Αγγελοπούλου επιστρέφει στον χώρο της Δεξιάς, αλλά με άλλη, πιο... φιλική οικογένεια. Και το κάνει πολύ έξυπνα! Ως πρόεδρος της επιτροπής θα υπάγεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα είναι και ο μόνος στον οποίο θα δίνει «λογαριασμό»! Η ίδια ως νομικός ξέρει πώς να θωρακίζεται απέναντι σε δημόσιους ελέγχους από επιτροπές και κρατικά όργανα, όπως απέδειξε περίτρανα το 2004. Τότε που κάθε αμφισβήτηση προς το έργο και τις αποφάσεις της εξαφανιζόταν με ένα απλό κούνημα της ολυμπιακής σημαίας...

Σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα τη θωρακίζει! H Γιάννα Αγγελοπούλου «λογίζεται αυτοδικαίως, εκ της θέσεώς της, πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, θα συγκαλεί και θα διευθύνει ως πρόεδρος την Ολομέλεια (πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών και της επιστήμης) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Επιτροπής, θα εκπροσωπεί την “Ελλάδα 2021” στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και θα αναλαμβάνει κάθε πρωτοβουλία για την επίτευξη των σκοπών της Επιτροπής».

Διεκδικήσεις

Η Lady-G λοιπόν αναλαμβάνει μια θέση που θα την κρατήσει για καιρό στην επικαιρότητα και θα της δώσει νέο πάτημα για πολιτικές και άλλες διεκδικήσεις. Αλλωστε και οι συνθήκες την ευνοούν! Η Ελλάδα αρχίζει να παίρνει ανάσες ανάπτυξης και ασχολείται ξανά με το γόητρό της που δέχτηκε απανωτά χτυπήματα μετά τις δόξες της Ολυμπιάδας! Κάθε γιορτή όμως αφήνει κι ένα χρέος, κάτι που αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει η Γιάννα Αγγελοπούλου. Προτάσσει ως «ασπίδα» το επιχείρημα ότι τα ολυμπιακά χρέη της Ελλάδας προέκυψαν από παρεμβάσεις για έργα υποδομής της κυβέρνησης.

Πρόκειται για αυτά τα ολυμπιακά έργα που πίεζε η ίδια στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο και τελικά έγιναν με πολλές υπερβάσεις στον προϋπολογισμό τους υπό την απειλή της αφαίρεσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, αν δεν ακολουθούσαμε τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ένα είναι βέβαιο: Η Γιάννα Αγγελoπούλου οργανώνει πετυχημένες φιέστες και ξέρει να χρησιμοποιεί έξυπνα τα διαθέσιμα μέσα, αλλά και το λαϊκό αίσθημα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι Ελληνες δεν ζουν πλέον στο 2004 αλλά στη σκληρή πραγματικότητα των Μνημονίων, που δεν αφήνουν περιθώρια για σπατάλες και πανηγύρια. Αυτή τη φορά η οργανωτική επιτροπή δεν πρέπει να αποτελέσει άβατο ούτε «κέλυφος» για επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες.