Γραμμή άμυνας απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων

Δόγμα μηδενικής ανοχής από την Αθήνα, την ώρα που το Εξωτερικών επιταχύνει για την ανακήρυξη ΑΟΖ με την ΑίγυπτοΗ ελληνική κυβέρνηση άφησε τις σπασμωδικές κινήσεις και την προχειρότητα με την οποία χειριζόταν τα Ελληνοτουρκικά και δείχνει να προωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο αντίδρασης στις επροκλήσεις της Τουρκίας, με ακύρωση στην πράξη του μνημονίου που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη για την εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δείχνει επίσης να «τρέχει» τις διαδικασίες για να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο, κάτι που θα έκλεινε τον δρόμο στην Τουρκία να αξιώνει μερίδιο από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της αν. Μεσογείου.

Στην αλλαγή στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης φαίνεται ότι συνέβαλε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατάλαβε την κρισιμότητα της κατάστασης και αντιλήφθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος με τα ΜΟΕ και τους διαύλους επικοινωνίας επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να προβάλει πιο απειλητικά τις παράλογες και παράνομες θέσεις του στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ετσι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το δόγμα της μηδενικής ανοχής: Απαντάμε αντίστοιχα σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας και δεν φοβόμαστε να δείξουμε πως είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο (το είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος). Το υπουργείο Εξωτερικών, αφού μελέτησε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ετοιμάζει την απάντησή του στον ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει ότι μετά την ψήφισή του το μνημόνιο εστάλη στον ΟΗΕ. Ο Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, θα θέσει σήμερα το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας έμπρακτη παρέμβαση.

Στο μεταξύ χθες σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η Λιβύη πιέστηκε από την Τουρκία για να υπογράψει τη συμφωνία σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όμως η επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών για επιτάχυνση των διαδικασιών για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο. «Δεν ανακοινώνουμε την επόμενη κίνηση εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο συζητάμε ήδη με την Αίγυπτο, έχουμε συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου κι έχουμε βρεθεί ήδη τρεις φορές για να καταλήξουμε σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η άφιξη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ισα Γκουάιντερ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Η επίσκεψη του Λίβυου πολιτικού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να συσφίγξει τις σχέσεις της με την παράταξη της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από την αποκαλούμενη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του λιβυκού Κοινοβουλίου! Κάτι που στο μνημόνιο (σ.σ.: γι’ αυτό ονομάζεται μνημόνιο και όχι συμφωνία) με την Τουρκία δεν συνέβη.

Οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Τρίπολης αναμένεται να κλιμακωθούν και κάποιοι προβλέπουν ότι δεν θα αντέξει και θα επικρατήσει τελικά ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ. Πάντως, χθες το απόγευμα τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν ότι η κυβέρνηση της Λιβύης επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, με όποια ισχύ, βέβαια, μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση.

Αποκορύφωμα των κινήσεων της κυβέρνησης στη διεθνή σκακιέρα θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα