Κράτος εν κράτει η Γιάννα με την επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Προκλητική ρύθμιση για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, απευθείας αναθέσεις και φοροαπαλλαγές για χορηγούς-δωρητέςΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, απευθείας αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων και φορο-ασυλία στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» προβλέπει το άρθρο 34 του νέου πολυνομοσχεδίου που συντάχθηκε προκειμένου να ενισχύσει τις αρμοδιότητες της Γιάννας Αγγελοπούλου και να δώσει φοροελαφρύνσεις στους δωρητές της! H εν λόγω ρύθμιση ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσα αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» για τη νέα φιέστα «ολυμπιακών προδιαγραφών» που στήνεται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Με βάση την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση:

• Η «Ελλάδα 2021» εξαιρείται από τις διατάξεις του νόμου 3.429/2005 που διέπει τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις και δημόσιες συμβάσεις χωρίς τους περιορισμούς της νομοθεσίας.

• Οι συμβάσεις και οι συναλλαγές της επιτροπής απαλλάσσονται από κάθε έμμεσο και άμεσο φόρο, κρατήσεις, τέλη κ.λπ.

• Οι κάθε είδους δωρεές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χορηγίες, χρηματοδοτικές παροχές ή παροχές σε είδος προς την επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα αναγνωρίζονται ως φορολογικά εκπιπτόμενες δαπάνες και θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ήδη η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει την πρώτη χορηγία προς την επιτροπή, ενώ οι «αμιγώς» ιδιωτικές τράπεζες (όπως π.χ. η τράπεζα Πειραιώς) ετοιμάζουν δικές τους εκδηλώσεις και προγράμματα. Είναι βέβαιο ότι η Γιάννα Αγγελoπούλου σύντομα θα γίνει και πάλι το πρόσωπο της επικαιρότητας και θα το πετύχει με τη νέα διοργάνωση, τόσο με τα δικά της χρήματα (όπως η ίδια επιμένει να μας θυμίζει στον λογαριασμό της στο twitter) όσο και με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, όπως προκύπτει από το προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Δημόσιο χρήμα

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 του Π.Δ. των αρμοδιοτήτων της ορίζεται πως «οι πόροι της Επιτροπής προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις προϊόντων ή άλλες προωθητικές ενέργειες, καθώς επίσης και από μεταφορά πόρων του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων». Εκτός δηλαδή από το εμπόριο του «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της νέας οργανωτικής επιτροπής θα πάρει και δημόσιο χρήμα από το Ιδρυμα της Βουλής, και θα μπορεί να τυπώσει και επετειακά… μπλουζάκια!

Την ίδια ώρα, στρέφει το βλέμμα της προς τη Βουλή, αφού έχει ήδη πατήσει το πόδι της στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν παρέλειψε να «καρφώσει» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι του άφησε και πλεόνασμα 131.000.000 ευρώ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ομως το ποσό αυτό ήταν απλώς ένα… διαχειριστικό πλεόνασμα!

Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή ανέθεσε στην «Αθήνα 2004» την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την παροχή υπηρεσιών / προμήθεια αγαθών για έργα σχετικά με τη μεταολυμπιακή χρήση. Το κόστος των ενεργειών αυτών ανήλθε σε 304.000.000 ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο να επιχορηγεί την οργανωτική επιτροπή με 180.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό που αντιστοιχούσε στο υπόλοιπο κόστος (124.000.000 ευρώ) καλύφθηκε από το διαχειριστικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού της οργανωτικής επιτροπής. Ετσι, το τελικό πλεόνασμα στον ισολογισμό του «Αθήνα 2004» ανήλθε σε 7.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα