Αυτοψία Μενδώνη σε Βεργίνα, Αμφίπολη

Ποια έργα βγαίνουν εκτός χρονοδιαγράμματος – Περιοδεία της υπουργού στη ΜακεδονίαΕπίσκεψη εργασίας στην κεντρική Μακεδονία πραγματοποίησε προ ημερών η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και τους αρμόδιους διευθυντές Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Κατά την αυτοψία στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης διαπιστώθηκε ότι στον τέταρτο θάλαμο του ταφικού συγκροτήματος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης, καθώς και η εγκατάσταση της ενόργανης παρακολούθησης στο μνημείο. Ωστόσο, η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων του περιβόλου της Αμφίπολης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, παρουσιάζει σημαντική υστέρηση από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη δομικής παθολογίας του μνημείου.

Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, στέλεχος της ΔΑΑΜ του ΥΠΠΟ, παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του ταφικού συγκροτήματος και του περιβόλου, η οποία θα εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση στις 17 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το έργο εκτελείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021.

Στον χώρο του ανακτόρου των Αιγών συζητήθηκαν όλα τα θέματα της αποκατάστασης του μνημείου και τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ δρομολογήθηκε η άμεση παραπομπή συγκεκριμένων μελετών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Η πρώτη φάση αποκατάστασης του μνημείου ολοκληρώθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ οι παρούσες εργασίες χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021.

Η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, το οποίο προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2021.

Ένα από τα βασικά που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην κεντρική Μακεδονία ήταν η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος εκκρεμούσε επί μία εικοσαετία. Εντός των επόμενων ημερών προωθείται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η δημοσίευση του οποίου είναι καθοριστική για τη στελέχωση και την αναβάθμιση του μουσείου.

Συζητήθηκαν, επίσης, διεξοδικά ο προγραμματισμός του μουσείου για το 2020, αλλά και η συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις «Σαλαμίς – Θερμοπύλαι: 2.500 χρόνια» και στις εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ για το 2021, καθώς και η συγκρότηση ειδικού προγράμματος με φορέα υλοποίησης το μουσείο και με αντικείμενο τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, δεδομένης της επερχόμενης επετείου των 100 ετών από το 1922.Στη Βέροια η κυρία Μενδώνη έδωσε τις σχετικές οδηγίες, ώστε εντός του 2020 να

ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μιναρέ της Παλαιάς Μητροπόλεως, καθώς ο ναός κατά την οθωμανική περίοδο μετατράπηκε σε τέμενος, και να αρχίσει η αποκατάσταση του προσφάτως απαλλοτριωθέντος κτιρίου που εφάπτεται στον πρόναο του ναού, το οποίο θα φιλοξενήσει υποστηρικτικές λειτουργίες του μνημείου. Η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, έργο επισκοπικό του 11ου αι., είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων. Πρόκειται για αριστουργηματική τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με σχηματικές ομοιότητες με τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο εξαίσιος τοιχογραφικός της διάκοσμος φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα έργα βυζαντινής τέχνης του 12ου αιώνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα