Με κενά η συμφωνία για την ΕΒΖ!

«Φούσκα» το σχέδιο του Γεωργιάδη για στρατηγικό επενδυτή. Σε αναμμένα κάρβουνα… κάθονται οι τευτλοπαραγωγοίΠολλά κενά αφήνει η πολυδιαφημισμένη από τον Αδωνι Γεωργιάδη συμφωνία για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αποτελεί θετική εξέλιξη για την πολύπαθη εταιρία, που εδώ και χρόνια πνίγεται στα χρέη.

Η λύση, όμως, που προκρίθηκε απέχει παρασάγγας από αυτήν που υποσχόταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. O στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα έριχνε «ζεστό» χρήμα στη βιομηχανία για να την εξυγιάνει και να την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα, δεν βρέθηκε ποτέ, με συνέπεια να υιοθετηθεί τελικά μία λύση που μόνο οριστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρίας Royal Sugar προβλέπει ότι η εταιρία μισθώνει για 28 μήνες τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, καταβάλλοντας μίσθωμα 490.000 ευρώ. Μετά τη λήξη της μίσθωσης μπορεί να τα εξαγοράσει αντί συνολικού τιμήματος 26.000.000 ευρώ (15.200.000 ευρώ για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Πλατύ Ημαθίας και 10.800.000 ευρώ για το εργοστάσιο των Σερρών).

Καμία διασφάλιση

Και μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar να διατρανώνει ότι η εταιρία ήρθε για να μείνει, ουσιαστικά όμως δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για το μέλλον της μετά το πέρας των 28 μηνών. Παράλληλα, αναμένεται και η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης υπαγωγής της ΕΒΖ στο άρθρο 106 βδ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Εφόσον το σχέδιο εξυγίανσης γίνει δεκτό από το δικαστήριο, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ στην Ελλάδα και τη Σερβία θα περάσουν στην Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό να πωληθούν. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί υπό την εποπτεία και με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, με συνολικές απαιτήσεις 160.000.000 ευρώ, στις οποίες θα γίνει «κούρεμα» της τάξεως του 80%. Πέρα από αυτό, σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τευτλοπαραγωγοί.

Η φετινή σοδειά τεύτλων αποκλείεται να γίνει ζάχαρη, καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η συντήρηση και να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο. Ετσι, μπορεί να διατεθεί μόνο για την παραγωγή ζωοτροφών ή ως πρώτη ύλη για παραγωγή βιοκαυσίμων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους αγρότες ότι θα πάρουν μικρότερη αποζημίωση. Η συμφωνία προβλέπει ότι από την καινούργια χρονιά θα ξεκινήσει νέα συνεργασία με τους παραγωγούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα