Τελεσίγραφο από βόρειο Αιγαίο στο Μαξίμου

Διορία έως αύριο δίνουν δήμαρχοι και περιφερειάρχης για μια συνάντηση, «διαφορετικά θα αντιδράσουμε περαιτέρω»Προειδοποίηση για κλιμακούμενες κινητοποιήσεις σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος απηύθυναν χθες, μέσα από κοινή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. «Περιμένουμε απάντηση από την κυβέρνηση έως αύριο, διαφορετικά θα αντιδράσουμε περαιτέρω» ανέφεραν χαρακτηριστικά, τονίζοντας σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους στην παράλληλη λειτουργία ανοιχτών και κλειστών δομών στα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, αλλά παρά το γεγονός πως έχει κατατεθεί αίτημα για συνάντηση με τους κυβερνώντες από τις 30 Οκτωβρίου, αυτό δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι συμφωνούσε με τον σχεδιασμό για κλείσιμο όλων των υπαρχουσών δομών και τη δημιουργία μιας ελεγχόμενης σε κάθε νησί, όχι όμως ταυτόχρονη λειτουργία παλιών και νέων δομών, όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«Οι έχοντες την ευθύνη δείχνουν ότι δεν μπορούν και δεν ξέρουν τι να κάνουν με το Προσφυγικό. Δεν μπορεί να υπάρχει μία θέση πάνω στον αραμπά. Οι διοικούντες είναι σε σύγχυση» ανέφερε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «κόκκινη γραμμή» τη δημιουργία νέας δομής.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια και την υγιεινή των κατοίκων. «Είμαστε μόνοι μας, δυστυχώς. Πρώτα εγκατέλειψαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα και τώρα η Ελλάδα εγκαταλείπει τα νησιά και κυρίως τη Λέσβο. Σε μια δομή που χωρά 2.800 ανθρώπους αυτή τη στιγμή βρίσκονται 17.000 άνθρωποι. Πολλοί έχουν εγκατασταθεί γύρω από το ΚΥΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για θέματα ασφάλειας και υγιεινής για τους ίδιους, αλλά και για τους ντόπιους. Η απόφασή μας είναι μία. Οχι επιπλέον δομή στο νησί».

Στο μεταξύ, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση το τελευταίο 48ωρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, συνολικά 525 αλλοδαποί έφτασαν στη Λέσβο, 40 στη Χίο και 52 στη Σάμο. Στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας σήμερα κατοικούν 17.621 αιτούμενοι ασύλου, ενώ συνολικά στις δομές της Μυτιλήνης διαμένουν 19.917.

Αιματηρή συμπλοκή Ιρακινών στη Χίο

Άλλο ένα αιματηρό περιστατικό ήρθε να συνταράξει την τοπική κοινωνία της Χίου, με πρωταγωνιστές δύο Ιρακινούς που «πιάστηκαν» στα χέρια το βράδυ της Τρίτης, στη δομή φιλοξενίας και ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός της Χίου.

Συγκεκριμένα, οι δύο ομοεθνείς, για άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, διαπληκτίστηκαν έντονα, με αποτέλεσμα ο δράστης να μαχαιρώσει στη δεξιά πλευρά του σώματός του το θύμα και να τραπεί σε φυγή για να αποφύγει τη σύλληψή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χίου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη.

Υπενθυμίζεται ότι το επεισόδιο αυτό αποτελεί το δεύτερο για τον μήνα, αφού την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου είχαν σημειωθεί συμπλοκές στη δομή μεταξύ ομάδας Αφγανών και Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένας αστυνομικός με ελαφρύ τραύμα στο χέρι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα