Σκοτώνει τον Τύπο ο Πέτσας

Ο παντελώς ανεπαρκής υπουργός ακύρωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης, επιτείνοντας την κρίση στον κλάδοΆρον άρον μάζεψε, για να μην εκτεθεί ακόμα περισσότερο, την υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προφανώς για να μην αποκαλυφθούν όλες οι παρατυπίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά και για να μη χρηματοδοτηθούν όχι μία, αλλά περισσότερες συγκεκριμένες εφημερίδες ακόμα περισσότερο.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε για μια σειρά θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, την απόδοση της ίδιας οικονομικής ενίσχυσης σε εφημερίδες ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολούν ή των φύλλων τα οποία πουλούν, ο παντελώς ανεπαρκής κ. Πέτσας, που έχει κληθεί να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα, ανακοίνωσε χθες τη μη εφαρμογή της απόφασης, επιδεινώνοντας την κρίση στον Τύπο και πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες στα αμιγώς δημοσιογραφικά μαγαζιά, προς όφελος, προφανώς, των επιχειρηματιών που έχουν ως μέσο πίεσης τον Τύπο.

Μάλιστα, σε μια σπασμωδική απόφαση που μοιάζει εκδικητική (προφανώς για την κριτική που του ασκήθηκε), το ποσό που ήταν δρομολογημένο για τις επιχειρήσεις χάνεται (!) επειδή αποφασίστηκε να διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς. Την ίδια ώρα, για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» και να διαχυθούν οι ευθύνες, κάλεσε χθες τα κόμματα σε συνεννόηση.

Και αυτό αντί να ζητήσει, ως όφειλε, εξαρχής συνάντηση με τις ενώσεις των ιδιοκτητών και των συντακτών, κάτι που έγινε γνωστό ότι θα γίνει τελικά την προσεχή Παρασκευή. Ολα λάθος, με λίγα λόγια, από έναν υπουργό που αρχίζει να θυμίζει… ανέκδοτο!

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, «το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019, θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση… Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα».

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι «μπροστά στο αδιέξοδο η κυβέρνηση επέλεξε να θολώσει τα νερά. Ακύρωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχεδιαστεί μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς…

Δυστυχώς ο ευαίσθητος για τη δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ.». Θετικό είναι το Κίνημα Αλλαγής στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των εφημερίδων.

Ωστόσο, όπως ορθώς δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης, «επιβάλλεται να τηρηθούν συγκεκριμένα κριτήρια που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα, αλλά και τον σεβασμό στο δημοκρατικό πολίτευμα και τους κανόνες δεοντολογίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα