Μπάχαλο για τον Σημίτη στον ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα «εκσυγχρονιστών», που μετακόμισαν στην Κουμουνδούρου, με τον Πολάκη που επέκρινε σκληρά τον πρώην πρωθυπουργό

Ισχυρούς εσωκομματικούς μετασεισμούς προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο του Κώστα Σημίτη, με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να φορτώσει τις ευθύνες για τη σημερινή επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον Κώστα Καραμανλή.

Είναι αλήθεια ότι στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας για τη διεύρυνση του κόμματος στην αυλή της Κουμουνδούρου έχει μετακομίσει ένας υπολογίσιμος αριθμός στελεχών «σημιτικής ιδιοσυγκρασίας». Το γεγονός προκαλεί ήδη τους πρώτους κραδασμούς και διάχυτη δυσαρέσκεια, αφού στην επίσημη κομματική ρητορική -μέχρι νεωτέρας...- η περίοδος Σημίτη έχει αρνητικούς συμβολισμούς και θεωρείται συνώνυμη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Πρόκειται για στελέχη που προέρχονται κατά βάση από το ΚΚΕ Εσωτερικού και σύμφωνα με τους «κομματικούς γεωγράφους» δεν έχασαν ποτέ την επαφή τους με τον δημόσιο κορβανά, είτε βρίσκονταν στην πολιτική κονίστρα είτε... παρεπιδημούσαν στα πανεπιστήμια και στον χώρο της διανόησης, από όπου στήριζαν αυτόν τον ψευδεπίγραφο «εκσυγχρονισμό» με το αζημίωτο.

Το βράδυ της Κυριακής οι Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου υπερασπίστηκαν τον Κώστα Σημίτη και την πολιτική του στα εξωτερικά θέματα απαντώντας σε αυστηρό τόνο στον Παύλο Πολάκη, στον οποίον καταλόγισαν «εθνικιστική ρητορική» επειδή τόλμησε να μιλήσει για «γκριζάρισμα του Αιγαίου», και θύμισαν μεταξύ άλλων, τα προδοτικά Ιμια, την απάτη του Χρηματιστηρίου και τους πανάκριβους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι οι «νεοεισερχόμενοι» βάζουν σε δεινή δοκιμασία τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με την «καραμανλική Δεξιά», αλλά ότι ο κ. Τσίπρας παρακολουθεί αμήχανος για την ώρα τα εσωκομματικά επεισόδια, αποφεύγοντας να λάβει σαφή θέση.

Περνά η διεύρυνση και μέσα από τον εξαγνισμό του μαύρου σημιτικού παρελθόντος; Προ ημερών ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν όλα όσα έκανε ο Σημίτης ολέθρια. Αυτό, όπως παρατηρούν οι προσεκτικοί, συμβαδίζει με μια σταδιακή μετατόπιση Τσίπρα σε πιο στρογγυλεμένες θέσεις, όπως αυτές που αφορούν τη Χάγη.

Μέσα από προσεκτικές διατυπώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνουν, δείχνει να αποδέχεται τη λογική όσων υποστηρίζουν ότι εκτός από την υφαλοκρηπίδα «υπάρχουν και άλλα θέματα» προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο. Κύκλοι της Κουμουνδούρου επικρίνουν τον πρωθυπουργό ότι με όχημα την εφημερίδα «γνωστού υποστηρικτή του η οποία επέλεξε να αλλοιώσει τον τίτλο του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει έναν άλλον πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, επιβεβαιώνει το εν εξελίξει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με φόντο τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».