Brexit εδώ και τώρα θέλει ο Τζόνσον

Στόχος του είναι να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στις γιορτέςΗ εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον έχει βάλει ξανά στις ράγες το τρένο του Brexit, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα επιδιώξει «χωρίς άλλη καθυστέρηση» την έξοδο από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου.

Ο Τζόνσον, μάλιστα, αναμένεται να θέσει πριν από τα Χριστούγεννα τα χρονοδιαγράμματα για την έγκριση από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας του με τις Βρυξέλλες. Οι βουλευτές επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στο Γουέστμινστερ ξεκινώντας με τη διαδικασία της ορκωμοσίας, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου από τη βασίλισσα την Πέμπτη.

Την ερχόμενη Παρασκευή οι νόμοι που χρειάζονται για να τεθεί σε εφαρμογή το Brexit θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου θα είναι να γίνουν νόμος οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στον Τζόνσον και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πως η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι θα εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε.

Επιθυμία

«Προβλέπουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία πριν από τα Χριστούγεννα και θα το πράξουμε συμφώνως προς το Σύνταγμα σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, της Κάτω Βουλής του βρετανικού Κοινοβουλίου» είπε ο ίδιος.

Οι Βρυξέλλες, αν και επιθυμούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, θεωρούν ανέφικτο το σενάριο να έχει ολοκληρωθεί εντός του χρονικού ορίου.

Ο Τζόνσον είναι αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα για να υλοποιήσει τη δέσμευσή του «get the brexit done». Ωστόσο, οι διαδικασίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο δεν είναι ποτέ απλές και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία. Υπό όλες τις συνθήκες, πάντως, τα δύσκολα αρχίζουν τον Φεβρουάριο, οπότε και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ενωση.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν ότι ανυπομονούν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και τις διαπραγματεύσεις για μια «φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα, όπως έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών» επισήμανε ένας εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα