Προφυλάξεις κατά της ουρολοίμωξης

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι τρόποι άμυνας απέναντι στην ενοχλητική πάθηση, που ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκεςΟι περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως όμως οι γυναίκες, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους θα ταλαιπωρηθούν από κάποιας μορφής ουρολοίμωξη. Η ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή για αρκετές ημέρες. 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου ή πόνου στην περιοχή της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης, συχνουρία με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ μικρή ποσότητα ούρων, αίσθημα επιτακτικής ούρησης, θολά και δύσοσμα ούρα και νυκτουρία. Σε σπανιότερες περιπτώσεις τα ούρα περιέχουν αίμα, γεγονός που θα πρέπει να ελέγχεται -ειδικά αν είναι το μοναδικό σύμπτωμα- καθώς ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερης πάθησης. Στην περίπτωση που εμφανιστεί πόνος στην κοιλιά, πυρετός, ρίγη, ναυτία και γενική αδυναμία, ο ειδικός θα πρέπει να ερευνήσει για ενδεχόμενη λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού.

Για να προφυλαχθούμε από τις ουρολοιμώξεις, όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να ακολουθούμε καθημερινά ορισμένες απλές κινήσεις. Καταρχάς θα πρέπει ανελλιπώς να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας, ενώ απαραίτητη είναι η καθημερινή σχολαστική ατομική καθαριότητα των γεννητικών οργάνων, που θα πρέπει να γίνεται από μπρος προς τα πίσω.

Ειδικά για τις γυναίκες ο καθαρισμός μετά την τουαλέτα θα πρέπει να γίνεται πάντα από εμπρός προς τα πίσω με ξεχωριστές κινήσεις και αλλαγή του χαρτιού. Για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων είναι απαραίτητη και η σχολαστική ατομική υγιεινή πριν και μετά το σεξ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το συχνό και πλήρες άδειασμα της κύστης. Ειδικά οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, θα πρέπει να αδειάζουν την κύστη τους όποτε υπάρχει η ανάγκη για ούρηση χωρίς να το αναβάλλουν για αργότερα, ειδικά αν πρόκειται να κάνουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πίεση στην ουρήθρα, όπως ποδήλατο, οδήγηση, σεξουαλική πράξη κ.λπ.

Τέλος, η σημαντική κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας -οκτώ έως δέκα ποτήρια νερού ημερησίως- συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα