Τα μνημόνια βλάπτουν… τα δόντια

Η κρίση ανάγκασε τους Ελληνες να παραμελήσουν τη στοματική υγιεινή, με κίνδυνο να υποστούν σοβαρές επιπλοκέςΗ οικονομική κρίση «έκλεψε» ακόμα και το λαμπερό χαμόγελο των Ελλήνων. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση της στοματικής υγείας αποτελεί κριτήριο του πολιτισμικού επιπέδου του ανθρώπου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και η πρόληψη μια επένδυση για την κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, η κρίση έχει οδηγήσει τους Ελληνες σε ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες εκπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών υγείας γενικότερα και περισσότερο στον τομέα παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών. 

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που δείχνουν τη δραματική μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για οδοντιατρικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, από 1,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 οι δαπάνες για οδοντιατρική περίθαλψη, το 2015 έπεσαν στα 715.000.000 ευρώ, όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Αθανάσιος Δεβλιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ):

«Αντιλαμβάνεσθε ότι τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν πλέον χρήματα για οδοντιατρική περίθαλψη, οι Ελληνες παραμελούν σοβαρά τη στοματική τους υγεία, εμφανίζουν πολλά χαλασμένα δόντια και διάφορα οδοντιατρικά προβλήματα, τα οποία βεβαίως έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη συνολική τους υγεία, ακόμη και στην ίδια τους τη ζωή πολλές φορές, αλλά και μεγαλύτερο κόστος για την αντιμετώπισή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, η οδοντιατρική περίθαλψη θα έπρεπε να παρέχεται από το ασφαλιστικό σύστημα. «Η υποχρέωση αυτή είναι αυτονόητη. Η ύπαρξη και η λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος δεν νοούνται χωρίς την κάλυψη των δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης. Δυστυχώς, η Πολιτεία και επακόλουθα το ασφαλιστικό σύστημα έχουν παραμελήσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην οδοντιατρική θεραπεία των πολιτών, οι οποίες δεν είναι μόνον συνταγματικές, αλλά πρωτίστως και ανθρωπιστικές. Αποτελούν θεμελιώδες καθήκον του κράτους, το οποίο παραβιάζεται διαχρονικά και συστηματικά εδώ και 40 περίπου χρόνια, όπου δεν παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα».

Η ΕΟΟ και οι οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη χρονίζουσα αυτή κατάσταση, ενώ η ομοσπονδία έχει στείλει στο παρελθόν έγγραφο διαμαρτυρίας και στους Ελληνες ευρωβουλευτές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα