«Νηστεία» πριν τη διατροφική κραιπάλη

Η προπόνηση του οργανισμού για να περάσει αλώβητος την υπερκατανάλωση γευμάτων και αλκοολούχων ποτώνΟι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πλέον προ των θυρών, και είναι δεδομένη η κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνουμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και σε ακατάλληλες ώρες, συνήθως αργά το βράδυ!

Το πεπτικό μας σύστημα και ιδιαίτερα το ήπαρ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια υπερβολική, τοξική κατανάλωση, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, ασφαλή όρια καθημερινής κατανάλωσης θεωρούνται οι 1-2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και οι 2-3 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες, ενώ σωστή διατροφή θεωρείται η μεσογειακή (μία μονάδα ισούται περίπου με 30ml ποτού, 250ml μπύρας, 100ml κρασιού).

Μην ανησυχείτε όμως. Υιοθετώντας μια προσεκτική διατροφή πριν από τις γιορτές θα έχετε ένα ξεκούραστο πεπτικό, έτοιμο να υποδεχτεί τις λιχουδιές των Χριστουγέννων με ευχαρίστηση και θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τις επιπτώσεις των γιορτών, όπως επισημαίνει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.

«Το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι το ήπαρ. Το ήπαρ μετατρέπει την αιθανόλη που βρίσκεται στο αλκοόλ σε μια τοξική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα άλλο, αβλαβές χημικό, πριν μετατραπεί σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό».

Τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσετε είναι:

• Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθημερινά.

• Επιλέξτε τρόφιμα που είναι ολόκληρα, χωρίς επεξεργασία και χωρίς συνθετικές ουσίες, π.χ. ως σνακ ένα φρέσκο φρούτο, συνδυαστικά με ωμά αμύγδαλα, αντί για πρωτεϊνική μπάρα.

• Εξασφαλίστε τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου καταναλώνοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης (κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρόμης και άγριο, καστανό ρύζι).

• Ασκηθείτε σε τακτική βάση, με στόχο 150 λεπτά την εβδομάδα.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, σε μόλις λίγες ημέρες θα νιώσετε ευεξία και ενέργεια, και θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε όλα τα καλά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς τύψεις. Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα εφαρμόσετε και μετά τις γιορτές για να έχετε φυσιολογική ηπατική λειτουργία και προστασία του οργανισμού σας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα