Η «βουλιμία» του Ερντογάν τούς ένωσε όλους εναντίον του!

Σε διπλωματικό κλοιό η Αγκυρα έπειτα από τα νταηλίκια της, που «συνάσπισαν» τις μεγάλες δυνάμεις της αν. ΜεσογείουΗ «βουλιμία» της Τουρκίας να εισβάλλει σε ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα της και ζητώντας τεράστιες θαλάσσιες περιοχές υπό την κυριαρχία της, όπως και το όνειρο του Ταγίπ Ερντογάν για μια νέα «Οθωμανική Αυτοκρατορία» έθεσαν επιτέλους σε λειτουργία τα αντανακλαστικά χωρών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες πλέον προβάλλουν ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης απέναντι στις προκλήσεις και τις παρανομίες της Αγκυρας. 

Ο «σουλτάνος» Ερντογάν κατάφερε, επίσης, να δημιουργήσει στις ΗΠΑ (όχι στον Λευκό Οίκο) την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, αλλά, αντιθέτως, τα υπονομεύει. Αυτό ευνοεί την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως προκύπτει και από τον νόμο για την «εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο – EastMed Act», τον οποίο αναγκάστηκε να υπογράψει και ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και αργότερα εξέφρασε τις ενστάσεις του μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου.

Ο νόμος αυτός αποκλείει την Τουρκία από την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και θέτει σαφώς θέμα «εταιρικής σχέσης Ασφάλειας και Ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο».

Πρόκειται για ένα ηχηρό ράπισμα στον Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τις σφαλιάρες που πέφτουν στην Τουρκία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το «προκλητικό» μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και την απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Η υπογραφή του «EastMed Act» ξεκλείδωσε τις διαδικασίες υπογραφής και του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Οπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, οι υπογραφές θα πέσουν στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα από τους κ. Μητσοτάκη, Νετανιάχου, Αναστασιάδη και εν συνεχεία από την Ιταλία. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού μπλοκάρει όποιες τουρκικές διεκδικήσεις στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί ίσως τα προεόρτια ανακήρυξης ΑΟΖ με την Ιταλία. Στις 30 Δεκεμβρίου, άλλωστε, ελληνικά τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν στην Ιταλία για το θέμα αυτό.

Η σπουδαιότητα του EastMed φαίνεται από τη δήλωση Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εμποδίζει την πρόσβαση της Τουρκίας στη θάλασσα. «Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών, όπως η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ» ανέφερε.

Έως και πρόσφατα η Ιταλία ήταν διστακτική όσον αφορά την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, τώρα, όμως, συνειδητοποιεί ότι διακυβεύονται και δικά της συμφέροντα.

Ο Ερντογάν κατάφερε, επίσης, να συνασπίσει τις χώρες της Μεσογείου εναντίον του, και ειδικά την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και τη Λιβύη. Του έμεινε ο Σάρατζ, με τον οποίο υπέγραψε το μνημόνιο θαλάσσιων ζωνών, αλλά φαίνεται ότι τα «ψωμιά» του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι μετρημένα, καθώς δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος τον αντικαθιστά μάλιστα στις συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Δύσης.

Σήμερα θα επισκεφθεί την Ιταλία για επίσημες συνομιλίες, ενώ χθες συναντήθηκε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βεγγάζη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα