Επιμένει σε γκρίζες ζώνες και γεωτρήσεις ο «σουλτάνος»

Επανέλαβε τις γνωστές θεωρίες του περί αμφισβήτησης των νησιών μας! Ύπουλες αναφορές και από Τσαβούσογλου στη ΧάγηΣυντονισμένη επίθεση στην Ελλάδα, με επαναφορά της θεωρίας των γκρίζων ζωνών, αμφισβήτηση ότι τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως το Καστελόριζο, έχουν οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα και απειλές για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, σημειώθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον διευθυντή επικοινωνίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μιλώντας στην τελετή ναυπήγησης του πρώτου νέου τύπου υποβρυχίου «Piri Reis», ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν αμφισβητούμενα νησιά.

Απειλές

«Όσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν τους ανήκει να γνωρίζουν ότι το πεδίο δεν είναι ελεύθερο» είπε, εκτοξεύοντας την απειλή σε βάρος της Ελλάδας, την οποία μάλιστα έκανε πιο σαφή στη συνέχεια:

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα περιορίσει τις ακτές μας». Υποστήριξε βεβαίως ότι το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης βρίσκεται σε ισχύ.

Στην ίδια λογική και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Με συνέντευξή του στο «Βήμα» αμφισβήτησε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Πώς θα περιμένατε ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και σε απόσταση 570 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, να έχει υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ 40.000 τετρ. χιλιομέτρων; Δεν νομίζω ότι κανείς πιστεύει ότι πρόκειται για δίκαιη οριοθέτηση» είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τουρκίας, στοχεύοντας το Καστελόριζο, και αξίωσε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το επιχείρημα ότι η χώρα του έχει τεράστιο μήκος ακτογραμμής, ενώ απείλησε με γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης.

Με ύπουλο και δόλιο τρόπο ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε και θέμα Χάγης. «Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Στόχος βεβαίως της Αγκυρας είναι να συρθεί η Αθήνα σε έναν διάλογο για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, κάτι που μέχρι σήμερα απορρίπτει.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος τόνισε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση στην ανατολική Μεσόγειο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα