Στο πάνθεον των αθάνατων ο Θάνος Μικρούτσικος

Δεν υπήρξε μέρα που να μην έπαιξε πιάνο. Δεν υπήρξε νύχτα που να μη συνέθεσε τραγούδιΟ Θάνος Μικρούτσικος βρίσκεται ήδη στο πάνθεον των αθανάτων του ελληνικού πολιτισμού.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο δωμάτιο 309 του νοσοκομείου Metropolitan ο Θάνος Μικρούτσικος, σε ηλικία 72 ετών, «έφυγε» στην αγκαλιά των τεσσάρων παιδιών του και της συζύγου του Μαρίας, ανοίγοντας πανιά για τις δικές του θάλασσες, που τόσο λάτρεψε μέσα από τα τραγούδια του, με «συνοδοιπόρο» τον Νίκο Καββαδία. Επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια έδωσε τη δική του μάχη με τον καρκίνο, όταν λίγο προτού ξεκινήσει περιοδεία διαγνώστηκε με καρκίνο στο συκώτι και στα κόκαλα. Η υγεία του κλονίστηκε ακόμη περισσότερο τους δύο τελευταίους μήνες. Ο οργανισμός του Θάνου Μικρούτσικου δεν άντεξε. Καρδιοαναπνευστική ανακοπή, με την αυλαία να πέφτει λίγο προτού φύγει το 2019.

Ο σπουδαίος δημιουργός δεν κρύφτηκε. Ακόμη και λίγες μέρες πριν από το μεγάλο ταξίδι για την αιωνιότητα είχε την ανάγκη να μοιράζεται δημόσια τις σκέψεις του. Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου «συνομίλησε» μέσα από το προφίλ του στο facebook με θαυμαστές και φίλους για την κατάσταση της υγείας του. «Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ’ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας με έναν ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός και είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα» έγραψε χαρακτηριστικά. Και στις 21 Δεκεμβρίου κάνει μια συγκινητική έκκληση: «Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη». Αυτή ήταν και η τελευταία του ανάρτηση… Για τον Θάνο Μικρούτσικο αυτές οι γιορτές δεν ήταν σαν τις άλλες των περασμένων ετών.

Ο Ανδρέας

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται το απόγευμα του Σαββάτου, συγκλονιστικές, με τον Θάνο όλων των Ελλήνων να κλείνει τα μάτια του υπό τους ήχους μουσικής… Ο Ανδρέας Μικρούτσικος φεύγει εσπευσμένα για το νοσοκομείο… Δεν αντέχει στο άκουσμα της είδησης, ουρλιάζει, φωνάζοντας τελευταία φορά τον λατρεμένο αδελφό του. Βρίσκει το κουράγιο να τον αποχαιρετήσει γράφοντας στον λογαριασμό του λίγες λέξεις: «Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα». Η παρουσία του Ανδρέα Μικρούτσικου στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 στο Θέατρο Βράχων είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ο παρουσιαστής, με κόκκινα μάτια από τα δάκρυα, αγκάλιαζε τον αδελφό του σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συναυλία. Εκεί, ανάμεσα σε 8.000 θεατές, ο Ανδρέας έβλεπε τον αδελφό του πάνω στη σκηνή, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, να παίζει ακούραστος για τρεις ώρες πιάνο. Ηταν η περίοδος που ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μετρούσε μία μία τις μέρες και τις ώρες που ανάσαινε, λέγοντας τότε σε συνέντευξή του: «Κάθε τρεις μήνες ανανεώνω τη συμφωνία μου ότι ζω… Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται είναι να φοβάσαι. Σε όλα τα πράγματα. Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε, ειδικά οι νέοι. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μη φοβόμαστε. Ετσι μόνο αξίζει να ζεις». Και, πράγματι, ο Θάνος Μικρούτσικος ακόμη και στο τέλος πάλευε χωρίς φόβο απέναντι στο θεριό…

Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου θα γίνει σήμερα στις 14.30 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός του θα εκτίθεται από τις 10.30 στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας: GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 – Τράπεζα Πειραιώς. Με κοινή υπουργική απόφαση η κηδεία θα γίνει με δημόσια δαπάνη.

Το φίλημα του Ρίτσου και η «Ρόζα» τού 1976! 

Ο Θάνος Μικρούτσικος στα 13 χρόνια του κατάφερε να πάρει το πρώτο του πτυχίο στο πιάνο σε πολύ δύσκολα έργα, που έφταναν ακόμα και στις συνθέσεις του Μπετόβεν.
Από πολύ νεαρή ηλικία ο μπαμπάς του τού διάβαζε για τον Καρυωτάκη και του έλεγε για τον Μπρεχτ.

Το καλοκαίρι του 1962 ο Θάνος μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα έρχεται στην Αθήνα για σπουδές στα μαθηματικά. Εκείνα τα χρόνια μεσουρανούν ο Μάνος και ο Μίκης. Οι αφηγήσεις του πατέρα του για τον Καρυωτάκη θα τον ωθήσουν να μελοποιήσει το 1966 τα ποιήματα «Ενα σπιτάκι απόμερο» και «Μυγδαλιά».

Μετά την επταετία θα μελοποιήσει Ναζίμ Χικμέτ και στίχους των Ρίτσου, Καβάφη και Καββαδία. Οπως ο ίδιος θα πει σε συνέντευξή του, όταν ο Γιάννης Ρίτσος άκουσε μελοποιημένα τα ποιήματα της Μακρονήσου, σάστισε. «Μου κρατούσε το χέρι κι έμεινε αμίλητος μετά το τέλος του έργου. Με φίλησε στο μέτωπο κι άναψε τσιγάρο. Οταν έφυγα από το σπίτι του -και ντρέπομαι να το πω-, έβαλα τα κλάματα».

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 θα συνθέσει τον δίσκο «Ο Σταυρός του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, που έμελλε να γράψει ιστορία. Το 1976 ο Αλκης Αλκαίος έστειλε ένα ποίημά του στον Θάνο Μικρούτσικο και ο συνθέτης, ενθουσιασμένος από τους στίχους, δεν άργησε να το μελοποιήσει. Το αποτέλεσμα δεν ήταν πολύ καλό, γι’ αυτό και το τραγούδι απορρίφθηκε από πολλούς ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων και η Χαρούλα Αλεξίου, με αποτέλεσμα η «Ρόζα» να παραμείνει στο συρτάρι για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Το 1996, και έχοντας λήξει η υπουργική θητεία του Θάνου Μικρούτσικου στο υπουργείο Πολιτισμού, ο συνθέτης αναζητούσε ερμηνευτή για τον νέο δίσκο του. Ταυτόχρονα ο Δημήτρης Μητροπάνος ήθελε να κάνει στροφή στην καριέρα του και έτσι επήλθε μια συνεργασία που καθόρισε την πορεία και την επιτυχία του τραγουδιού.

Θλίψη στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο

H είδηση του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του λέγοντας: «Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την τέχνη και τον πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη όσο έρχεται σε μιαν εποχή κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Με μια ανάρτηση στο twitter, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη σπουδαιότητα της προσωπικότητας του μουσικοσυνθέτη: «Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει τον Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

Ο Μίκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης, με γραπτή του δήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσα στον δύσκολο αγώνα για τη δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις. Η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο (…) αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό “γίγνεσθαι”. Τον αποχαιρετώ με οδύνη και πικρία…»

Σε ανάρτησή του στο facebook o Γιώργος Νταλάρας έγραψε «Το καραντί, το καραντί θα μας μπατάρει. Εχε γεια, μαχητή μου», ενώ ο Γιάννης Κότσιρας ανέφερε στο προφίλ του: «Εφυγες, Θάνο μου. Πόσο μόνοι, φίλε μου, τόσο μόνοι. Καλή ξεκούραση, καλέ μου, καλή ξεκούραση»!

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα