Προτεραιότητα στην ασφάλεια!

Δέσμευση Κυριάκου για γειτονιές χωρίς φόβο, με την παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣAπό τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Ετσι η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση της νέας ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙΑΣ, στο Μαρκόπουλο, είχε ιδιαίτερο συμβολισμό. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα βλέπουν πια πολύ τακτικά μια περίπολο στη γειτονιά τους, δίπλα τους, να τους συνδράμει απέναντι στην καθημερινή ανομία, επαναφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας και καλλιεργώντας την πίστη ότι οικοδομούμε ένα κράτος που εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών του». 

Η ομάδα ΔΙΑΣ και η Ομάδα Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας θα ενισχυθούν με 1.350 ειδικούς φρουρούς, ενώ 150 συνάδελφοί τους θα ενταχθούν στις πεζές περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας και τις δυνάμεις φύλαξης σημαντικών σημείων της Αθήνας. Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, πέραν των περιπολιών, θα αναλάβουν τη φρούρηση των δικαστηρίων, ενώ θα διατεθούν και στη Διεύθυνση Μεταγωγών. «Ολοι τους, εξοπλισμένοι με σύγχρονα μέσα και έτοιμοι για δράση» τόνισε. Περίπου 920 ένστολοι θα αναλάβουν καθήκοντα στις 17 Ιανουαρίου, ενώ άλλοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σημαντική είναι η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛ.ΑΣ., που διαθέτει 450 νέα περιπολικά και μοτοσικλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό. Η τροφοδοσία των αστυνομικών με νέο υλικό θα συνεχιστεί, καθώς έχει δρομολογηθεί η απόκτηση 700 νέων οχημάτων, 11.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων, 3.500 ασυρμάτων, 1.200 στολών επιχειρήσεων και 12 drones.

«Σε λίγο καιρό οι γειτονιές μας θα έχουν μεγαλύτερη προστασία. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι ειδικά η ομάδα ΔΙΑΣ είναι αυτή που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Είναι το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία. Γι’ αυτό» ανέφερε ο πρωθυπουργός «επιβάλλεται να είναι και οικείο, αλλά και ανθρώπινο. Αυστηρό όταν πρέπει. Και δυναμικό μόνον όταν το απαιτούν το δημόσιο συμφέρον αλλά και το δίκιο του πιο αδύναμου. Γιατί μια πόλη ή μια συνοικία που φοβάται δεν θα γνωρίσει ποτέ ούτε την ευημερία ούτε την πρόοδο. Ούτε την αληθινή ελευθερία».

Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι «δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να αναγνωρίσει -σε ανώτατο επίπεδο- η Νέα Δημοκρατία τον σημαντικό ρόλο της ομάδας ΔΙΑΣ, που για πρώτη φορά στη χώρα μας, το 2010, σχεδίασε και υλοποίησε η δημοκρατική παράταξη».

Χρειάζεται όντως να προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται ότι σκέπτεται να προμηθευτεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ., όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Η είδηση προκαλεί τουλάχιστον σκεπτικισμό, καθώς η πρότερη εμπειρία σε χώρες που τα έχουν χρησιμοποιήσει δείχνει ότι ίσως να πρόκειται για… αμφιλεγόμενης χρησιμότητας οχήματα.

Στη Βρετανία, που προμηθεύτηκε εκατοντάδες τέτοια οχήματα, υπήρξε έντονη συζήτηση διότι αυτά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε υπηρεσιακές ανάγκες. Από τη μία γιατί δεν μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητες ανάλογες με αυτές που αγγίζουν τα συμβατικά οχήματα που χρησιμοποιούν κακοποιοί και από την άλλη, διότι η διάρκεια της αυτονομίας τους δεν είναι αυτή που πρέπει για να μπορούν να είναι έτοιμα για δράση ανά πάσα στιγμή. Τα περισσότερα από αυτά -σύμφωνα με ρεπορτάζ βρετανικών μέσων- χρησιμοποιούνται για μη επείγοντα περιστατικά και μεταφορές. Είναι θέμα προτεραιοτήτων λοιπόν. Πόσα ακριβώς οχήματα μπορούμε να έχουμε που δεν θα εξυπηρετούν επείγοντες υπηρεσιακές ανάγκες;

Τα Σώματα Ασφαλείας δεν παίρνουν τα 120 ευρώ

Επιβεβαίωσε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας δεν πρόκειται να λάβει το χριστουγεννιάτικο επίδομα των 120 ευρώ που χορηγήθηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη δριμεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο δικαιολογήθηκε: «Είναι σκέτη δημαγωγία, η σύγκριση δεν στέκει. Στρατός και Αστυνομία έχουν διαφορετικές παροχές, απολύτως μη συγκρίσιμες. Εξάλλου, το υπουργείο δεν έχει αποθεματικά ώστε να τα μοιράσει, όπως στην περίπτωση του ΥΠΕΘΑ. Τα έκανε γιλέκα, μηχανές, εξοπλισμό για να κάνει η Αστυνομία κι η Πυροσβεστική τη δουλειά τους και να αισθάνονται ασφαλείς οι ένστολοι και οι πολίτες».

Απάντηση

Στην καταγγελία των Ε. Τσακαλώτου και του αρμόδιου τομεάρχη Γ. Ραγκούση ότι αυξήθηκαν τα έξοδα γραφείου του υπουργείου από 2.700.000 ευρώ το 2019 σε 7.800.00 ευρώ για το 2020, τα οποία θα ήταν αρκετά για να καλυφτεί αυτό το κονδύλι, το υπουργείο ισχυρίζεται: «Με αλχημείες βγάζουν ότι οι δαπάνες στα υπουργικά γραφεία αυξήθηκαν. Λοιπόν, δεν αυξήθηκαν, απλώς στο υπουργείο προστέθηκαν το πρώην Μεταναστευτικής Πολιτικής και η σωφρονιστική πολιτική. Γιατί δημαγωγούν, με τζάμπα ευαισθησία;»
Ανταπαντώντας ο κ. Ραγκούσης δήλωσε: «Χωρίς να ντρέπονται, αυτό που στην πραγματικότητα ισχυρίζονται ψευδώς, είναι πως τώρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει μετά την ενοποίηση από ένας υπουργός, ένας αναπληρωτής και ένας υφυπουργός, αλλά είναι σαν να υπάρχουν τρεις υπουργοί, τρεις αναπληρωτές υπουργοί, τρεις υφυπουργοί και γι’ αυτό οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5.000.000 ευρώ».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα