Αυστραλία: Παγκόσμιο δέος για τη βιβλική καταστροφή

Συγκλονίζει ο χάρτης του πύρινου ολέθρου. Στους 25 οι νεκροί, χιλιάδες σπίτια έχουν γίνει στάχτηΑπό την
Έλενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι συγκλονιστικές δορυφορικές απεικονίσεις της Αυστραλίας, στις οποίες αποτυπώνεται το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής που συντελείται στην ήπειρο που έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότερα από 80.000.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής -μια περιοχή σχεδόν ίση με την έκταση της Αυστρίας- και χιλιάδες σπίτια έχουν γίνει στάχτη. Συγκλονίζει επίσης το γεγονός ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο (!) άγρια ζώα, πτηνά και ερπετά έχουν ήδη αφανιστεί στις φλόγες που κατακαίνε τρεις πολιτείες της Αυστραλίας.

Χθες μια ελαφριά βροχή που συνοδευόταν από δροσερούς ανέμους έδωσε την ευκαιρία στις αρμόδιες υπηρεσίες να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές, να ανοίξουν μπλοκαρισμένους δρόμους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και να απομακρύνουν πολίτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι επί μέρες.

Παρά την ανακούφιση, οι Αρχές προειδοποίησαν ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα οι μετεωρολογικές συνθήκες θα αλλάξουν πάλι, ευνοώντας τις πυρκαγιές, τονίζοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι τεράστιες εστίες από τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία να ενωθούν δημιουργώντας μια τεράστια εστία! «Κανείς δεν μπορεί να επαναπαυθεί. Μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας αυτής, με θερμό καιρό» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτόρια Ντάνιελ Αντριους.

Στο μεταξύ, έφεδροι του στρατού αναπτύχθηκαν στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των εφέδρων του στρατού, με 3.000 να καλούνται να συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, διανομής τροφίμων και καυσίμων στις πληγείσες περιοχές. Οι Αρχές έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που παρέμεναν επί μέρες παγιδευμένοι από τις πυρκαγιές σε παράκτιες πόλεις.

«Επικεντρωνόμαστε στο ανθρώπινο κόστος και το κόστος ανοικοδόμησης των ζωών των ανθρώπων» σχολίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον από την Καμπέρα, την ώρα που το τοξικό νέφος που καλύπτει και την πρωτεύουσα ανάγκασε την κυβέρνηση να κλείσει ακόμα και την αρμόδια υπηρεσία που ασχολείται με τη διαχείριση κρίσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα