Μαίνεται ο σφοδρός πόλεμος (απειλών) μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν!

Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την εξόντωση του στρατηγού ΣουλεϊμανίΣε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται ΗΠΑ και Ιράν μετά την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο αντικαταστάτης του στη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Ισμαήλ Καανί προειδοποίησε ότι θα εκδιώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή. 

Στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου τελέστηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί, παρέστη ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει τον Σουλεϊμανί ότι κινδύνευε η ζωή του. Η κόρη του Σουλεϊμανί απευθυνόμενη στο τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί είπε ότι οι ΗΠΑ και ο σύμμαχός τους, το Ισραήλ, θα ζήσουν «μαύρες ημέρες».

Αποδέσμευση

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι αποδεσμεύεται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και ότι θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις ανάγκες της». Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «ίσως δυσανάλογα» αν το Ιράν πλήξει αμερικανικούς στόχους, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησαν ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής σε όλη τη χώρα, όμως είναι ασαφές αν αυτό το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας έχει αμυντικούς σκοπούς ή όχι, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Λονδίνο είναι θορυβημένο από την απόφαση του Ιράν να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και η βρετανική κυβέρνηση συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η Μόσχα πάντως δεν διαβλέπει κάποιον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων μετά την απόφαση του Ιράν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα είναι σε επαφή με Ιράν και ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν εκτάκτως χθες για να συζητήσουν την κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα