Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 95%

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση σε 75.000 νομικά πρόσωπα. Τι κερδίζουν επιχειρήσεις και φορείς με υπόλοιπο οφειλής -ή χωρίς- για το 2018Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2018, για τη μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 95% από το 100%, ανακοίνωσαν χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Από το υπουργείο δόθηκαν οδηγίες σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα ωφεληθούν από τη μείωση αυτή όσες επιχειρήσεις είτε είχαν είτε δεν είχαν υπόλοιπο οφειλής φόρου εισοδήματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, «ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2018, για τη μείωση της προκαταβολής του φόρου από το 100% στο 95%, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον ν. 4646/2019».

Με τη διαδικασία αυτή έγινε ξανά εκκαθάριση σε περισσότερες από 75.000 δηλώσεις. Τελικά, προέκυψε ποσό μείωσης προκαταβολής 175.000.000 ευρώ, έναντι πρόβλεψης στον Κρατικό Προϋπολογισμό για 138.000.000 ευρώ. «Ωφελήθηκαν συνεπώς περισσότερες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από την κυβερνητική πολιτική επιλογή» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της οποίας δίνονται πληροφορίες για το πώς θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις και ευρύτερα τα νομικά πρόσωπα από τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής φόρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ισχύουν τα εξής:

1 Για όσα νομικά πρόσωπα είχαν στις 30 Δεκεμβρίου 2019 υπόλοιπο οφειλής από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018 το ποσό αυτό μειώθηκε κατά το ποσό της μείωσης της προκαταβολής. Το νέο μειωμένο υπόλοιπο εμφανίζεται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αυτών των νομικών προσώπων στο TAXISnet.

2 Για όσα νομικά πρόσωπα δεν είχαν στις 30 Δεκεμβρίου 2019 υπόλοιπο οφειλής φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 δημιουργήθηκε ή προσαυξήθηκε κατά περίπτωση το ποσό επιστροφής αυτού του φόρου. Τα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, θα ενημερωθούν άμεσα μέσω του TAXISnet για το πώς θα λάβουν την επιστροφή αυτή μετά και τον συμψηφισμό της με τυχόν άλλες βεβαιωμένες οφειλές τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα