Ιράν: 50 νεκροί στην κηδεία Σουλεϊμανί

Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου πριν από την τελετή ταφής του δολοφονημένου στρατηγού στην πόλη Κερμάν. Τύμπανα πολέμου χτυπούν στη Μ. ΑνατολήΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σε τραγωδία μετατράπηκε χθες η τελετή ταφής, που παραλίγο να αναβληθεί, του δολοφονημένου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν. Χιλιάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν και να αγγίξουν το φέρετρο με τη σορό του, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι περίπου 213 να τραυματιστούν!

«Σήμερα (χθες) λόγω του συνωστισμού του πλήθους συμπολίτες μας τραυματίστηκαν και άλλοι έχασαν τη ζωή τους» ανακοίνωσε σχετικά η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδοντας πλάνα από τις χιλιάδες των Ιρανών που θρηνούσαν τον χαμό του ιδιαιτέρως δημοφιλούς στη χώρα στρατιωτικού αξιωματούχου. Είναι χαρακτηριστικό πως προτού φτάσει στην Κερμάν, η σορός του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε και σε άλλες πόλεις προκειμένου οι πολίτες να αποδώσουν φόρο τιμής στη μνήμη του, και κάθε φορά η εικόνα ήταν ίδια. Τεράστιος αριθμός ανθρώπων πλημμύριζε τους δρόμους κλαίγοντας και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική», ζητώντας εκδίκηση σε βάρος των ΗΠΑ.

Η επιλογή Τραμπ να εξουδετερωθεί ο Σουλεϊμανί έχει πυροδοτήσει εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ήδη οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, μια και υπάρχει φόβος για «ιρανικά αντίποινα» εντός των επόμενων 48 ωρών.
Ανησυχία προκύπτει και από το γεγονός ότι η Τεχεράνη, το καθεστώς της οποίας δοκιμάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, τώρα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού που «ενώθηκε μέσα από το πένθος» για τον Σουλεϊμανί, όπως σχολίαζαν αναλυτές. «Την τελευταία φορά που θυμάμαι τέτοιο πλήθος ήταν στην κηδεία του Χομεϊνί» -ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που πέθανε το 1989- δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαζιάρ Χοσράβι, πρώην επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Charq», που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, δίνοντας το στίγμα που επικρατεί σε μια χώρα με τόσες θρησκευτικές -και όχι μόνο- ιδιαιτερότητες.

Τώρα λοιπόν Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάθε λόγο να αναμένουν «κάποια κίνηση» εκ μέρους των Ιρανών, ενώ εκφράζουν ανησυχία για τη στοχοποίηση κάποιου στρατηγού των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Associated Press, οι Αρχές ασφαλείας προειδοποιούν τα αμερικανικά πλοία στη Μέση Ανατολή για πιθανή ενέργεια του Ιράν έναντι αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, ενώ στον Λευκό Οίκο, όπως σημείωνε το Politico, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας.

Οι Ιρανοί ήδη έχουν εξαγγείλει πως εκπόνησαν «13 σενάρια εκδίκησης» ως αντίποινα στις ΗΠΑ, ενώ αύξησαν εκτάκτως τον προϋπολογισμό για τους Φρουρούς της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι «ακόμη και το ηπιότερο από αυτά τα σενάρια θα αποτελέσει ιστορικό εφιάλτη για τους Αμερικανούς», όπως διαμήνυσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Εκκρυθμη τις τελευταίες ώρες είναι η κατάσταση και στο γειτονικό Ιράκ, από όπου το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως θα αποσύρει «προσωρινά» μέρος του προσωπικού του για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια ώρα Ιταλοί στρατιώτες αναχωρούσαν από αμερικανική βάση στη χώρα, ενώ και οι Γερμανοί ανακοίνωσαν πως οι δυνάμεις τους φεύγουν από την περιοχή. Ο Τραμπ εντούτοις και χθες επέμενε πως η κυβέρνησή του ήδη καταρτίζει λίστα κυρώσεων σε βάρος της Βαγδάτης, εξαιτίας της απόφασης του ιρακινού Κοινοβουλίου που απαιτεί την άμεση απόσυρση από το Ιράκ όλων των ξένων στρατευμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα