«Τόνωση» επενδύσεων και ανάπτυξη έως 3%!

Το σχέδιο Κυριάκου, αν δεχτούν οι δανειστές τη μείωση κατά 1%-1,5% των πλεονασμάτωνΤη βεβαιότητα ότι τα μέτρα ελάφρυνσης, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στον φετινό Προϋπολογισμό και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα μεταφραστούν σε τόνωση των επενδυτικών ροών και της ανάπτυξης, η οποία φέτος μπορεί να φτάσει το 3%, εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκτενές αφιέρωμα των «Financial Times» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, που άκουσε με ικανοποίηση τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και τη νεοεκλεγείσα επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να χαιρετίζουν τα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας, άφησε από τις ΗΠΑ ανοιχτό παράθυρο για νέες φοροελαφρύνσεις έως 2,4 δισ. ευρώ, καθώς και για πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες έως 600.000.000 ευρώ με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Παρουσιάζοντας στην Ουάσινγκτον τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί εφόσον μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, από 3,5% σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δανειστές υιοθετήσουν το ελληνικό αίτημα, «το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες».Συνεπώς, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα ανέλθει στο 1%-1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2-3 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσό που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για φοροελαφρύνσεις θα κυμανθεί μεταξύ 1,6 και 2,4 δισ. ευρώ, δίνοντας την ευχέρεια στην κυβέρνηση για γρηγορότερη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, γενναιότερη μείωση του τέλους επιτηδεύματος και νέα μείωση συντελεστών ΦΠΑ.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει την κρίση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγορών και δίνει τη μάχη των επενδύσεων.

«Οι εκλογές ουσιαστικά συμβόλισαν το τέλος μιας εποχής η οποία άρχισε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 2009. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει τη μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου το 2019 και τη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού, το οποίο «έχει πέσει κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο της Ιταλίας».

Όπως διαπιστώνει, το «ακροαριστερό» κόμμα οδήγησε τη χώρα «στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ, προτού αποδεχτεί απρόθυμα τις συστάσεις των πιστωτών» και φρέναρε σειρά επενδύσεων, όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η επέκταση της Cosco στον Πειραιά και η ανάπλαση του Ελληνικού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα