Νέοι έπαινοι για την οικονομία, πάλι «σιωπή» για την Άγκυρα!

Με εγκώμια από Πενς και Πομπέο έφυγε από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος, που δεν άκουσε λέξη καταδίκης για τα νταηλίκια ΕρντογάνΜε επαίνους αποχαιρέτησαν ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο, αντίστοιχα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που δόθηκε στην Ουάσινγκτον, λίγο προτού αναχωρήσει για την Αθήνα. Και πάλι, πάντως, η αμερικανική πλευρά δεν καταδίκασε την Τουρκία για τις κλιμακούμενες προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Το μόνο που ειπώθηκε από τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Πενς να εκτιμά ότι «οι δεσμοί των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πομπέο επιβεβαίωσε τη διπλωματική πρωτοβουλία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στέλνοντας στην περιοχή ως μεσολαβητή τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σημείωσε «Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας επαφή. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση. Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλία μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό: Είστε δύο ηγέτες που πιστεύουν πως, όταν οι πολίτες μπορούν να κρατήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος από όσα κερδίζουν, όταν καταπολεμάς τη γραφειοκρατία, όταν κάνεις το κράτος πιο παραγωγικό και η ενέργεια είναι προσβάσιμη στις παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε οι οικονομίες ανθούν. Και αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση».

Τα δύο κράτη, όπως είπε, «μοιράζονται μία σπουδαία Ιστορία, αλλά, αλήθεια, είναι προφανές για μένα, ιδιαίτερα μετά την παρουσία μου χθες το Οβάλ Γραφείο, βλέποντας τη σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, δύο ηγέτες γεμάτους ενέργεια, με ισχυρές πεποιθήσεις και πίστη στην ελευθερία και αποφασιστικότητα, να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους για να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, είναι πεποίθησή μου ότι τα καλύτερα έρχονται» ανέφερε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι οι «σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από καλές έχουν γίνει πλέον εξαιρετικές». Είναι σημαντικό, όπως είπε, το γεγονός ότι «επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, ότι υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ στο παρελθόν».

Ο κ. Πομπέο δήλωσε «ενθουσιασμένος» με το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί στην ελληνική οικονομία. «Ξέρω τι σημαίνει αυτό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και γνωρίζω ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα: Αναλογιστείτε αυτή τη θετική αλληλουχία γεγονότων, καθώς η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη τον δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, κύριε πρωθυπουργέ», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τώρα είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία μας και, καθώς μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αποτελέσει τη δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα