Εξέταση για τη… στέρηση του ύπνου!

Αιματολογικό τεστ Ιταλών επιστημόνων αποκαλύπτει κατά πόσο τα παιδιά (και όχι μόνο) ξεκουράζονται επαρκώςΈνα τεστ αίματος που θα αποκαλύπτει πόσες ώρες κοιμάται και ξεκουράζεται ο άνθρωπος αναπτύσσουν Ιταλοί επιστήμονες. Το τεστ θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους γονείς να γνωρίζουν αν τα παιδιά τους πάσχουν από χρόνια στέρηση ύπνου και, φυσικά, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Να σημειωθεί ότι ανεπαρκής ύπνος για τα παιδιά είναι λιγότερες από εννέα ώρες και για τους εφήβους λιγότερες από οκτώ.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με επικεφαλής τον δρα Φάμπιο Λάουρα του Ινστιτούτου Επιστημών της Διατροφής του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Πειραματικής Φυσιολογίας «Experimental Physiology», βασίζουν το τεστ τους στην ανακάλυψη ότι μικροσκοπικά τμήματα του RNA μεταβάλλονται στο αίμα των ανθρώπων που δεν κοιμούνται αρκετά.

«Η μελέτη μας δείχνει πρώτη φορά ότι τα επίπεδα συγκεκριμένων microRNA που κυκλοφορούν στο αίμα είναι διαφορετικά σε όσους κοιμούνται λίγο σε σχέση με όσους κοιμούνται φυσιολογικά. Αυτό θα επιτρέψει στους γιατρούς να προσδιορίζουν εύκολα αν τα παιδιά κοιμούνται αρκετά, χρησιμοποιώντας ένα απλό τεστ αίματος, που θα παρέχει ενδείξεις και για άλλες όψεις της υγείας» δήλωσε ο δρ Φάμπιο Λάουρα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος είναι ουσιώδης για την υγεία και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, ενώ αργότερα στη ζωή η έλλειψή του σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από 111 υγιή παιδιά και εφήβους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Κύπρος), που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, του επαρκούς και του ανεπαρκούς ύπνου.

Διαπιστώθηκε ότι -άσχετα με τη χώρα προέλευσης- είναι δυνατό, αναλύοντας τα microRNA στο αίμα, να διακρίνει κανείς με αρκετή αξιοπιστία αν κάποιος κοιμάται αρκετά ή όχι. Θα χρειαστεί πάντως κάποιος χρόνος έως ότου υπάρξει διαθέσιμο ένα κανονικό κλινικό τεστ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα