Ριγολέττος, Τόσκα και… Λάνθιμος στη Λυρική

Συνεργασίες της Εθνικής Σκηνής με καλλιτέχνες και οργανισμούς, χάρη σε δωρεά του ΚΠΙΣΝΟ διάσημος Αμερικανός τενόρος Μάθιου Πολενζάνι, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει στον «Ριγολέττο» τον προσεχή Ιούνιο στο Ηρώδειο, η Ιταλίδα σοπράνο Αννα Πιρότσι και ο επίσης Ιταλός διακεκριμένος βαρύτονος Αμπρότζιο Μαέστρι, που θα πρωταγωνιστήσουν στην «Τόσκα», τη δεύτερη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής στο Ηρώδειο, είναι μερικές από τις σημαντικές μετακλήσεις καλλιτεχνών, οι οποίες κατέστησαν δυνατές χάρη στη δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ. 

Όπως και η συνεργασία με τον διεθνή Ελληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, στον οποίο ανατέθηκε η δημιουργία ταινίας/εγκαταστάσεως, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου «The Artist on the Composer», μια συνεργασία της ΕΛΣ με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ. Αλλη μία σημαντική συνεργασία είναι αυτή με τον βραβευμένο συνθέτη Γιώργο Βασιλαντωνάκη, στον οποίο ανατέθηκε η σύνθεση νέας όπερας, με την οποία η ΕΛΣ θα τιμήσει την επέτειο των 80 χρόνων λειτουργίας της. Πρόκειται για την «Πάπισσα Ιωάννα», σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη και η οποία θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Τέλος, ο Αγγελος Τριανταφύλλου, ο νέος συνθέτης που έχει διακριθεί στη θεατρική μουσική, έλαβε ανάθεση για να συνθέσει την όπερα «Μέσα Χώρα», ένα έργο για τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καραθάνος και θα παρουσιαστεί τον προσεχή Απρίλιο.

Η μεγάλη δωρεά

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της τετραετούς δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 20.000.000 ευρώ για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ και τη γνωστοποίηση του έργου της στο εξωτερικό. «Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη στήριξη του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, φιλοδοξεί να γίνει ένας διεθνής προορισμός για τους φίλους της όπερας και να δημιουργήσει ένα σημαντικό εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε παρέμβαση μέσω σύνδεσης από τη Νέα Υόρκη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος. Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια που, για να πετύχει, χρειάζεται όραμα, σκληρή δουλειά και αίσθημα ευθύνης, κάτι που έχει η ΕΛΣ.

Επίσης, τόνισε ότι «σε μια εποχή δύσκολη οι τέχνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο κόσμος περνά δύσκολα και η ΕΛΣ βρίσκεται μπροστά σ’ αυτή την προσπάθεια». Μεταξύ των διεθνών συνεργασιών είναι και η συνεργασία με την ιστορική Opera Comique του Παρισιού, το διάσημο γαλλικό φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς, τα δύο σημαντικά βορειοευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, την Οπερα του Γκέτεμποργκ και τη Βασιλική Οπερα της Δανίας, το Λα Μονέ των Βρυξελλών, τη Βασιλική Οπερα – Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, το φημισμένο γερμανικό Φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν, το διάσημο Φεστιβάλ Ροσίνι του Πέζαρο, την Οπερα του Ελσίνκι, την ομάδα χορού «Μαρκ Μόρις» από τη Νέα Υόρκη, την ομάδα χορού Μπατσέβα από το Ισραήλ και τους σημαντικούς γαλλικούς φορείς της σύγχρονης μουσικής, το Printemps des Arts από το Μόντε Κάρλo και το Grame-Centre national de création musicale από τη Λιόν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα