Νέα ήττα για την Ελλάδα

Απούσα η Ελλάδα από όλες τις διεθνείς επαφές για το μέλλον της Λιβύης
Πούτιν και Ερντογάν παζαρεύουν άγρια με Χαφτάρ – Σάρατζ
Οι Γερμανοί μάς άφησαν έξω από διάσκεψη που θα κρίνει τις εξελίξεις
Κανείς δεν φαίνεται (πλέον) να μας υπολογίζει

Η Θέση μας: Ντροπή σας, κ. Καραμανλή 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η Τουρκία έχει απομονωθεί και ότι οι πάντες έχουν καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης που στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει παντού το «παρών» και βρίσκεται στους διαμορφωτές των εξελίξεων στη Λιβύη και την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όταν η Ελλάδα είναι απούσα. 

Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε βαθμό άκρως ανησυχητικό, αφού οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Μόσχα και αναμένεται να ληφθούν στο Βερολίνο την Κυριακή επηρεάζουν τα συμφέροντα της χώρας μας. Αποδεικνύεται δε πως οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό και εισπράττει συμπάθεια και υποσχέσεις…

Χθες, με ρωσική πρωτοβουλία συναντήθηκαν στη Μόσχα ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο αντίπαλός του, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του αποκαλούμενου Εθνικού Στρατού και ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

Οι Τούρκοι θέτουν τις βάσεις για να έχουν λόγο στη Λιβύη και την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα, θεατής, αναμένει να επικρατήσει ο Χαφτάρ, μπας και ακυρώσει το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ. Πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βασιλίσσης Σοφίας ότι με… δεήσεις μπορούν να λυθούν τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Και αν η παρουσία των υπουργών της Τουρκίας στην παγωμένη Μόσχα προβληματίζει, το γεγονός ότι αποφασίστηκε να γίνει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου (ημερομηνία που μπορεί να αλλάξει) διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη παρουσία πάλι της Τουρκίας, με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά με απούσα την Ελλάδα, εγείρει μείζονα ερωτήματα για τη διπλωματική θέση και την επιρροή της χώρας μας σε ζητήματα που μας αφορούν.

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα κρεσέντο ανακοινώσεων για επαφές που έγιναν ή προγραμματίζονται, με μηδενική αποτελεσματικότητα για τα επαπειλούμενα συμφέροντα της χώρας. Ο Ερντογάν δείχνει να κάνει παιχνίδι μόνος του, ενώ και η Ιταλία παίζει επίσης τον δικό της ρόλο και κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, για να έχει λόγο την επόμενη μέρα στη Λιβύη.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο… φτωχός συγγενής της Ε.Ε. (σ.σ.: διπλωματικά), με τους άλλους να αποφασίζουν για θέματα που αφορούν και αυτήν, χωρίς αυτήν, προβληματίζει και τον πολιτικό κόσμο στη χώρα. Η μόνη που δεν έχει αντιληφθεί τι γίνεται είναι η κυβέρνηση, που έχει ποντάρει όλα τα λεφτά της στη δήθεν αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Οι φόβοι που εκφράζονται για τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων είναι τεράστιοι.

Τα άγρια παζάρια Χαφτάρ και Σάρατζ σε ρωσικό έδαφος

Παρά την ένταση αλλά και το ψυχρό κλίμα -που πάντως ήταν αναμενόμενο να καταγραφεί και επίσημα-, η Μόσχα χθες διαπίστωνε πως «υπήρξε πρόοδος» στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη ρωσική πρωτεύουσα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η ρωσική πλευρά εξέφραζε και την ελπίδα της πως τελικά θα υπογραφεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μετά την παράταση χρόνου που ζήτησε και έλαβε έως σήμερα το πρωί ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Οπως μετέδιδαν χθες τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως «σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος», ενώ επισήμανε ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Αμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόιγκου και Χουλουσί Ακάρ.

«Συζητήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέψει να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός. Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς. Υπήρξε αντικείμενο επαρκώς σοβαρών συνομιλιών» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας επιπλέον: «Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κ. Σάρατζ και ο πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου κ. Αλ Μίσρι το υπέγραψαν. Ο στρατάρχης Χαφτάρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), και ο πρόεδρος της Βουλής των βουλευτών στο Τομπρούκ Ακίλα Σάλεχ εξετάζουν το κείμενο αυτό θετικά και ζήτησαν λίγο περισσότερο χρόνο έως το πρωί της επόμενης ημέρας για να καταλήξουν στην υπογραφή του. Ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι θετική».

«Δεν θα τον δούμε»

Νωρίτερα πάντως, όπως μετέδιδε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο με τη σειρά του ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Al Hadas, κατά δηλώσεις πηγών προσκείμενων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου της βορειοαφρικανικής χώρας διαμήνυσαν πως δεν προτίθεντο να συναντηθούν στη Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγέζ αλ Σάρατζ. «Εκτιμούμε τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» σημείωναν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Σάρατζ και Χαφτάρ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν από τις επαφές στη Ρωσία με ανάρτησή τους στο twitter οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χαφτάρ τόνιζαν πως παραμένουν παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί ούτε σκοπεύουν να κάνουν βήμα πίσω. 

Υπογράμμιζαν μάλιστα πως «είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Γ. Τραπεζιώτης

Ηξεις αφήξεις από τους Γερμανούς για τη διάσκεψη

Την ώρα που -τουλάχιστον, επισήμως- παραμένει στον αέρα τόσο το πότε θα διεξαχθεί η πολυαναμενόμενη διεθνής διάσκεψη του Βερολίνου για τη σύγκρουση στη Λιβύη όσο και ποιοι θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν χθες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει… βαλίτσες για τη Γερμανία!

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το τουρκικό TRT, στις 19 Ιανουαρίου ο «σουλτάνος» πρόκειται να βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψής του αναμένεται να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ. Λένε πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», ως εκ τούτου πολλοί έβγαλαν χθες το συμπέρασμα ότι «αφού ο Ερντογάν πάει στο Βερολίνο, τότε κλείδωσε και η ημερομηνία της συνδιάσκεψης». Παρ’ όλα αυτά, οι Γερμανοί τηρούν σιγήν ιχθύος.

«Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η διάσκεψη θα διεξαχθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο, χωρίς να αποκλείει, ούτε όμως και να επιβεβαιώνει, πως αυτή θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή.
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Ερντογάν επί γερμανικού εδάφους, ο Ζάιμπερτ σχολίασε πως «έχω δει τις αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά είπα αυτό που μπορώ να πω εδώ σήμερα», ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα λάβει μέρος στη διάσκεψη ή όχι.

Χθες, επίσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωνε ότι οι εκπρόσωποι της Λιβύης θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, ενώ από την Τυνησία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο ενημέρωσε ότι στη συνδιάσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι ηγέτες των γειτονικών χωρών της Λιβύης.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα