Κόλαση στα νησιά μας! «Ως εδώ με τους λαθρομετανάστες»

Ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης μιλάει για τις αντιδράσεις των νησιωτών και κατηγορεί Frontex, ΜΚΟΘύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του βορείου Αιγαίου η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση. Αν και οι αντιδράσεις ήταν έντονες εδώ και αρκετό καιρό, καθώς τα συγκεκριμένα νησιά έχουν δεχθεί όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών, ωστόσο, ο «πυρετός» άναψε και πάλι μετά τις συσκέψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία των αρμόδιων φορέων των τοπικών κοινωνιών, στους οποίους παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ήδη, από χθες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους, αποφασίζοντας γενικό «ξεσηκωμό» για τις 22 Ιανουαρίου, έπειτα από σύσκεψη και τηλεδιάσκεψη δημάρχων, φορέων, εκπροσώπων και πολιτών των νησιών που πραγματοποιήθηκε υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη την περασμένη Παρασκευή.

Όπως λέει ο ίδιος στη «δημοκρατία», οι κινητοποιήσεις «είναι ο τρόπος των τοπικών κοινωνιών να πούνε “αρκετά, ως εδώ”». Οπως αποφασίστηκε, οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν κλείσιμο όλων των δημόσιων υπηρεσιών και των καταστημάτων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων. Επίσης, την επόμενη μέρα, στις 23 Ιανουαρίου, ο κ. Μουτζούρης και οι δήμαρχοι της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου θα μεταβούν στην Αθήνα για να συζητήσουν με τα αρμόδια υπουργεία το καυτό ζήτημα του Προσφυγικού, ενώ θα επιδώσουν και ψηφίσματα των κατοίκων.

Ο κ. Μουτζούρης τονίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια, αγγίζοντας πλέον τους 50.000. Μάλιστα, 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο νησί της Λέσβου! Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός δεν είναι σίγουρος «γιατί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εμφανίζονται όπως θέλουν».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «φέτος είναι η πρώτη χρονιά που συνεχίζονται οι ροές και τον χειμώνα».

Σχολιάζοντας τη δράση της Frontex στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ο κ. Μουτζούρης είπε ότι η παρουσία της παίζει συμβολικό ρόλο: «Απλά υποδέχονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θα έπρεπε κανονικά να επιτηρούν, να ειδοποιούν τους Τούρκους, να μην επιτρέπουν στις βάρκες να αναχωρούν. Είναι, άλλωστε, η Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Φύλαξης Συνόρων».

Με αυστηρά λόγια εκφράστηκε και για τις ΜΚΟ που λειτουργούν στα νησιά, σημειώνοντας ότι ορισμένες από αυτές προσφέρουν έργο, ωστόσο υπάρχουν και άλλες που βγάζουν χρήματα από την άφιξη προσφύγων και μεταναστών, οδηγώντας έτσι στην αύξηση του πληθυσμού τους στα νησιά.

Τέλος, ο κ. Μουτζούρης έσπευσε να καταδικάσει και την επίθεση που δέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Χίο ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής του νησιού Νότης Μηταράκης. Οπως είπε, «για να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο ο τοπικός πληθυσμός, σε έναν άνθρωπο που είναι χαμηλών τόνων, σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια». Πάντως, ο ίδιος δεν αποκλείει να δούμε ξανά παρόμοιες σκηνές στο μέλλον, καθώς «τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα