«Χτύπημα αποτροπής η δολοφονία Σουλεϊμανί»

Βόμβα Πομπέο για τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον περί επίθεσης «αυτοάμυνας». Στο τραπέζι της Ε.Ε. τα πυρηνικά του Ιράν

Καταρρέει εκκωφαντικά το -αρχικό- αφήγημα της Ουάσινγκτον περί «αυτοάμυνας» στην υπόθεση της «εξουδετέρωσης του Σουλεϊμανί», καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με δηλώσεις του τόνισε πως η εξόντωση του Ιρανού στρατηγού αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αμερικανικής στρατηγικής «αποτροπής», που δυνητικά έχει επίσης εφαρμογή στην Κίνα και τη Ρωσία! 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Χούβερ του πανεπιστημίου Στάνφορντ ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής διπλωματίας ουσιαστικά έβαλε στην άκρη τον αρχικό ισχυρισμό των ΗΠΑ σχετικά με το ότι ο διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς δολοφονήθηκε διότι «σχεδίαζε άμεσα επικείμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών και άλλων στόχων».

Όταν, μάλιστα, ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως επαναλαμβάνει τη θέση ότι η αμερικανική επιδρομή της 3ης Ιανουαρίου εναντίον αυτού που για πολλούς ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος αξιωματούχος στην Ισλαμική Δημοκρατία έγινε προληπτικά, για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων. Παράλληλα ο Πομπέο εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της Τεχεράνης, καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Είναι χαρακτηριστικό πως, αφού εκτόξευσε βέλη κατά του ιρανικού καθεστώτος για το γεγονός πως θέλει «να κάνει τα πάντα» ώστε να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις, ζήτησε να σταματήσει η καταστολή.

Συμπαράσταση

«Βλέπουμε τους Ιρανούς να κατεβαίνουν στους δρόμους, σε εκπληκτικούς αριθμούς, παρά τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Αμερικανών, σημειώνοντας: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό τους, στην έκκλησή τους για ελευθερία και δικαιοσύνη και στη δικαιολογημένη οργή τους εναντίον του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ».

Την ίδια ώρα η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται στα πυρηνικά του Ιράν. Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία εξέφρασαν στην Ε.Ε. την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την Τεχεράνη.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεδομένης της δράσης του Ιράν, από το να καταγράψουμε σήμερα τις ανησυχίες μας ότι το Ιράν δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPoA (συμφωνία Ιράν) και να παραπέμψουμε το θέμα στη Μεικτή Επιτροπή στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, που εκτίθεται στην παράγραφο 36 της συμφωνίας» ανέφεραν τα τρία ευρωπαϊκά κράτη σε κοινή δήλωση.

Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε ένα βήμα παραπέρα, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία με τη δική του νέα συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.