Ο Σκυλακάκης ρίχνει νερό στον... μύλο των τροϊκανών

Πριν από την 5η αξιολόγηση δημοσιοποιεί μαγειρεμένα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ και στρώνει δρόμο για πιο αυστηρή εποπτεία

Σε νέες περιπέτειες με τους... θεσμούς βάζει τη χώρα ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης! Λίγο πριν από την έναρξη της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποφάσισε να δημοσιοποιήσει στοιχεία που «φωτογραφίζουν» πλασματικές δημόσιες επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πάνω που η χώρα κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα της στις διεθνείς αγορές και να πιστοποιήσει την εγκυρότητα των δημοσιονομικών μεγεθών της, ο κ. Σκυλακάκης ξυπνάει τον εφιάλτη των «greek statistics», με ό,τι αυτό μπορεί να επιφέρει στη σχέση μας με τους δανειστές!

Παίζοντας ευθέως το παιχνίδι των τροϊκανών, ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για «διπλοεγγραφές δαπανών» ύψους 1,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), πιστοποιώντας τα πορίσματα των ελεγκτών των θεσμών για «double booking στις δαπάνες για επενδύσεις». Οπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, «τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη.

Το 2018, για παράδειγμα, ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου ήταν 4,972 δισ. ευρώ με “παρκάρισμα πόρων”, το ΠΔΕ εμφάνισε, υποτίθεται, επενδύσεις 6,237 δισ. ευρώ».

Το πλεόνασμα

Είναι προφανές ότι δηλώσεις σαν αυτές στρώνουν τον δρόμο για νέες συστάσεις και αυστηρότερη επιτήρηση από τους δανειστές που σύντομα θα ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τους όρους της μεταμνημονιακής εποχής. Επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να «ευλογήσει τα γένια του» παρουσιάζοντας για το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 4,96 δισ. ευρώ.

Οι επιδόσεις είναι υψηλότερες κατά 560.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί στον νέο Προϋπολογισμό και, όπως είπε, πολλαπλάσιες από το πρωτογενές πλεόνασμα των 91.000.000 ευρώ που κατεγράφη ταμειακά το δωδεκάμηνο του 2018.

Είναι πρόδηλο ότι αυτή η θεαματική επίδοση οφείλεται στην ανελέητη φορολογική αφαίμαξη και στα διαδοχικά χαράτσια των τελευταίων χρόνων, όπως επίσης και στη συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στα φέσια του Δημοσίου στην αγορά. Πρόκειται για τεράστια αφαίμαξη από τα λαϊκά εισοδήματα και την αγορά, που συνεχίζει -με κυβέρνηση Ν.Δ. αυτή τη φορά- την πολιτική των «ματωμένων πλεονασμάτων», πανηγυρίζοντας την ίδια στιγμή ότι πετυχαίνει τους στόχους της για αύξηση των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό οι... λογιστές του οικονομικού επιτελείου επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την εικόνα του Προϋπολογισμού, βάζουν ως προτεραιότητα να πληρώσουν τους δανειστές και, ως συνέπεια, ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για ανάσα στην αγορά.

Οι πολίτες που ακόμα περιμένουν να δουν τα βελονιάσματα στην πραγματική οικονομία θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι, διότι από το οικονομικό επιτελείο διαχέεται το μήνυμα σφιχτών παροχών, που πρέπει να συγκρατηθούν εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας.